Nova vlast u Federaciji BiH istraživanje naftnih zaliha stavila među prioritete u svom programu

Shell će tražiti naftu i plin od Bihaća do Stoca

nafta
Foto: VL FOTO
03.04.2015.
u 11:01

Vlasti FBiH moraju požuriti s potpisivanjem ugovora o koncesiji, nakon čega počinju prva bušenja naftnih polja u kojima se nalaze velike zalihe nafte

Novi sastava federalne Vlade “požurit” će projekt istraživanja potencijalnih zaliha nafte i plina na prostoru Federacije BiH, koje na temelju ranije potpisanih ugovora treba provesti nizozemski naftni div Shell. Među prioritetima kojima će se baviti nova Vlada Federacije BiH pod predsjedničkom palicom Fadila Novalića je istraživanje zaliha nafte i plina. “Što se tiče naftnog sektora, moramo ojačati naftne terminale i naftne rezerve, te nastaviti istraživanja i mogućnosti eksploatacije i uvođenja dodatnih trošarina u razdobljima niske cijene nafte, kako bi se došlo do dodatnih sredstava za izgradnju cestovne infrastrukture”, stoji u programu koji je iznio novi federalni premijer Novalić.

Ugovor o koncesiji

Prema planu, do kraja 2015. godine trebao bi biti potpisan ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH, a početkom 2016. uslijedit će i prva istraživanja na terenu. Ugovor o izboru koncesionara treba u konačnici prihvatiti Parlament FBiH, čija će tri predstavnika, iz Zastupničkog i Doma naroda, te jedan predstavnik Vlade FBiH raditi u povjerenstvu koje će pripremati koncesijski ugovor. Za manje od godinu dana započet će se istraživanje na području Dinarida koje obuhvaća lokacije od Bihaća preko Drežnice do Stoca. Stari ministar industrije, energetike i rudarstva Erdal Trhulj najavio je kako bi se prva bušenje mogla dogoditi već za pola godine, ali to ovisi o brzini dogovora vlasti i koncesinara.

Preskupa istraživanja

Na ovom području, prema ranijim procjenama, postoje nalazišta s više od milijardu barela nafte. Tako bi se na području Dinarida obavljale bušotine do osam kilometara dubine, a jedna takva stoji 75 milijuna dolara. Kako bi se moglo verificirati nalazište nafte potrebno je napraviti najmanje pet takvih bušotina, što znači da je za takav pothvat nužno uložiti najmanje 300 do 400 milijuna dolara početnih sredstava. Provest će se istraživanje na području Tuzlanske i Posavske županije gdje se, prema okvirnim procjenama, nalazi između 200 i 300 milijuna barela nafte, a u planu su i iste aktivnosti u području sarajevsko-zeničke kotline. Vlada FBiH i naftna kompanija ugovor o istraživanju i eksploataciji nafte i plina potpisuju na 25 godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije