Fizička aktivnost

Šetnjom sačuvajte zdravlje

08.11.2020.
u 15:17

Hodanje je najjednostavnija fizička aktivnost, ali dobrobit hodanja često znamo potcijeniti. Ako svaki dan prošetate samo 800 metara više nego inače, u vašem tijelu dogodit će se značajne promjene odlične za zdravlje. 

Da biste uspješno kontrolirali tjelesnu težinu i održavali zdravlje, dnevno biste trebali prepješačiti oko 10.000 koraka. Ta brojka djeluje velika, naročito ako obavljate kancelarijski posao i puno vremena provodite u automobilu. Ali spasa ipak ima!

Rezultat neće izostati

Naime, stručnjaci ističu da je i samo 1000 koraka više dnevno dovoljno da se u vašem tijelu dogode značajne promjene. Tisuću koraka iznosi otprilike 800 metara, što je brojka koju bi svako mogao zadovoljiti, bitno je samo da tih dodatnih 800 metara prošetate baš svaki dan i rezultat neće izostati. 

Neki od lakih načina kako da više hodate jesu parkiranje automobila na najdaljem mjestu od posla, hodanje dok razgovarate na mobilnom telefonu, šetanje do kolege umjesto slanja maila.  Ovo je pet promjena koje se dogode u tijelu ako svaki dan prošetate 800 metara više, odnosno napravite 1000 koraka više. 

 

Srce će se manje naprezati

I najmanja promjena iz sjedilačkog načina života u bavljenje i najjednostavnijom fizičkom aktivnošću kao što je hodanje znatno poboljšava zdravlje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kretanje omogućava mišićima da jače "pumpaju" krv kroz tijelo, čime se smanjuju otkucaji srca, pa srce radi normalnijim ritmom. 

Povećanje fizičke aktivnosti direktno umanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i u kontroliranju krvnog pritiska, što dodatno smanjuje rizik od moždanog udara. Znači, dvostruki dobitak!

 

Lakše mršavite i poboljšava se nivo kolesterola

Hodanjem možda nećete brzo smršaviti, ali nakon nekog vremena vidjet ćete rezultate. Prve rezultate možete vidjeti nakon otprilike 10 tjedana (čak i ako ste zadržali nezdrave navike, odnosno ako ste u životnim navikama promijenili samo količinu hodanja). Ako imate visoku razina lošeg holesterola, 1000 koraka više dnevno dovoljno je da to promijeni. Više kretanja podstiče sagorijevanje kolesterola i drugih lipida u krvotoku koji bi inače mogli oštetiti krvne sudove.

 

Manje ćete biti pod stresom

Kratka brza šetnja možda je i najbolji način da razbistrite glavu i riješite se stresa. Naime, dok se krećete, tijelo proizvodi endorfinske kemikalije odgovorne za dobro raspoloženje, pa se istovremeno smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, zbog kojeg se možete osjećati loše i zbog kojeg se povećava rizik od mnoštva mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema. 

 

Kosti će vam ojačati

Bilo kakva aktivnost u kojoj su kosti pod pritiskom težine tijela doprinosi jačanju kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. To se događa zbog toga što se kosti pri nošenju težine tijela više naprežu i na taj način jačaju. Takav pritisak na kosti, također, podstiče stvaranje novih ćelija u kostima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije