Održan Framino 2019.

Šesto franjevačkih ministranata na Humcu

12.05.2019.
u 10:37

Franjevački samostan, crkva, crkveno i samostansko dvorište i igrališta na Humcu u Ljubuškom bili su jučer mjesto susreta, molitve i natjecanja ministranata iz Hercegovine. Riječ je o Framinu 2019., redovitom godišnjem susretu ministranata iz hercegovačkih franjevačkih župa, koji se održava već više godina. Sudjelovalo je oko 600 ministranata, djevojčica i dječaka, iz 17 župa Hercegovačke franjevačke provincije. Nakon okupljanja, susret je počeo svetom misom koju je predvodio fra Jure Barišić, kapelan u župi Čerin, u zajedništvu s vikarom provincije fra Ikom Skokom, zaduženom za promidžbu svećeničkih zvanja, humačkim gvardijanom fra Dariom Dodigom, koji je kratko pozdravio ministrante, i svećenika iz župa koji su ih dopratili i predvode ih. U propovijedi fra Jure je govorio o tome kakav treba biti ministrant, što su mu dužnosti, kako se treba ponašati i Bogu moliti.

- Naši ministranti služe pod misom svake nedjelje, subotom se okupljaju, ali bi htjeli da se jednom godišnje vide i susretnu. Ovo je za njih jedan mali izlet, jedan lijepi doživljaj, da vide i dožive da 500 - 600 djece zajednički sudjeluje u susretu i određenim sadržajima. Ono što oni rade u crkvi nedjeljom možda se i ne vidi, ali tek bez ministranata vidimo kako oni manjkaju nedjeljom. Njihova je služba možda nama mala, ali je i važna i bitna - kaže fra Iko Skoko. Uslijedio je kviz znanja koji se sastojao od 260 pitanja, podijeljnih u tri skupine, a odnose se na opća pitanja o ministrantima i liturgiji, i posebna koja se vežu za životopise mladih svetaca. O sadržaju i pitanjima iz kviza ministranti su prije Božića dobili posebne knjižice iz kojih su učili i pripremali se. Prvo mjesto osvojili su ministranti župe Humac, drugo župe Kočerin i treće župe Tomislavgrad. Nakon ručka održana su sportska natjecanja u malom nogometu i igri graničara te u zabavnim igrama - između četiri vatre, potezanje konopa, skakanje u vrećama i trčanje (kros). Pobjednici su dobili prigodne nagrade. Bio je to lijep susret djevojčica i dječaka koje vidimo nedjeljom na oltaru i bez kojih je nedjeljna misa nekako drukčija kad je oni ne poslužuju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?