Summit u Sofiji

Šest zemalja zapadnog Balkana bez roaminga, među njima je i BiH

06.05.2018.
u 10:00

Već polovinom mjeseca svibnja ove godine mogla bi biti aktivirana inicijativa, ali i potpisan sporazum, o ukidanju roaminga za sve zemlje zapadnog Balkana. Tako bi stanovnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije možda i ove godine mogli razgovarati bez troškova roaminga. Naime, povjerenica EU-a za digitalnu ekonomiju i društvo Marie Gabriel u svibnju, na summitu EU-a i zemalja zapadnog Balkana, koji će se održati u Bugarskoj, namjerava predstaviti plan kojim će se ukinuti naplata roaminga između zemalja članica EU-a i zemalja zapadnog Balkana.

Na summitu u Bugarskoj

Summit se održava 17. svibnja u Bugarskoj, koja je od siječnja ove godine preuzela predsjedanje Vijećem Europe. Tako će, nakon što je u lipnju prošle godine zaživio zakon koji zabranjuje mobilnim operaterima dodatnu naplatu usluga za telefonske pozive, slanje SMS-poruka i mobilni internet u drugim članicama EU-a, i zemlje zapadnog Balkana postupno doći u tu povoljnu situaciju.
- Nakon što je Bugarska preuzela predsjedanje EU-om, ona je reaktivirala tu inicijativu i najavljuje da bi na summitu u Sofiji mogao biti potpisan sporazum o ukidanju roaminga i za sve zemlje zapadnog Balkana te pristupanje toj europskoj smjernici, što znači da bi roaming bio potpuno ukinut - izjavio je srbijanski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Međutim, realizacija plana može trajati godinama te povjerenica Gabriel pokušava umanjiti očekivanja BiH, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije.

- Važno mi je ne probuditi nikakva nerealna očekivanja, ono što se ne može realizirati. Za ukidanje roaminga unutar EU-a trebalo je deset godina, a tko zna koliko će trebati u zemljama zapadnog Balkana - rekla je povjerenica.
Podsjetimo, kod ukidanja roaminga u zemljama EU-a bilo je snažnog otpora telekomunikacijskih kompanija koje su tvrdile da bi zabrana vodila strogoj regulaciji cijena, što bi moglo štetiti njihovu poslovanju. A Bugarska je kao jedan od prioriteta svoga šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a postavila “ubrzavanja EU digitalne politike na zapadnom Balkanu kroz postupno reduciranje roaming-naplata i poboljšanje pristupa širokopojasnom internetu”.

U različitim fazama

- Tako bi i zemlje koje su u procesu pristupanja EU u različitim fazama također pristupile tom sporazumu na osnovi kojeg bi građani, kada putuju u zemlje EU-a, plaćali iste cijene usluga kao u domaćem prometu. Mi smo se ranije u nekoliko navrata obraćali Europskoj komisiji, koja nas je odbijala pod izgovorom da ta smjernica vrijedi samo za članice EU-a i da bi valjanost smjernice i za druge zemlje podrazumijevala promjenu tog dokumenta - naveo je Ljajić.

Ljajić je naveo da sada prvi put postoje signali iz EK da bi to bilo moguće. Bugarski ministar prometa Ivail Moskovski je, prema navodima Makedonske novinske agencije (MIA), rekao da će tijekom bugarskog predsjedanja EU-om jedan od prioriteta biti snižavanje cijena roaminga za sve zemlje zapadnog Balkana, za oko 18 milijuna stanovnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?