Izrađen pravilnik

Šest mjeseci za prilagodbu objekta za zabranu pušenja

zabrana pušenja
Fena
31.05.2024.
u 20:40

Kazne propisane ovim zakonom počet će se naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na temelju ovog zakona, odnosno pravilnika.

Završena je izrada pravilnika kojim se reguliraju smjernice za ugostitelje vezane uz provedbu Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda na razini Federacije BiH, doznaje klix.ba.

Kako su kazali iz Federalnog ministarstva zdravstva, pravilnik je dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU-a, nakon čega će biti upućen na objavu u Službenim novinama Federacije BiH.

- Napominjemo da su pravne osobe, u čijim objektima postoje iznimke od zabrane pušenja u skladu s ovim zakonom, bilo da su u njihovu vlasništvu ili su im dani na korištenje (kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani člankom 7. Zakona) dužne uskladiti svoj rad s odredbama ovog pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu - ističe se.

Člankom 32. Zakona definirano je da nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove te županijska tijela za inspekcijske poslove.

Kazne propisane ovim zakonom počet će se naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na temelju ovog zakona, odnosno pravilnika.

Za one koji prekrše zakon predviđene su kazne koje se kreću od 2000 do 5000 KM za pravne osobe, od 300 do 1000 KM za odgovorne osobe te od 500 do 1500 maraka za vlasnike i korisnike prostora gdje je pušenje zabranjeno. Kazna za fizičke osobe je 100 maraka. Podsjetimo, Zakon kojim se ograničava upotreba duhanskih proizvoda u Federaciji BiH na snagu je stupio 28. svibnja prošle godine te je dan rok od godinu dana Federalnom ministarstvu zdravstva za izradu pravilnika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?