sve lošija situacija

Sela polako umiru, gase se i škole: Sve je više odlazaka u inozemstvo

Twitter
12.04.2023.
u 21:57

Već godinama bh. sela izumiru. Ožive tek nekoliko puta godišnje, kada su blagdani

Loša demografska slika već niz godina prati Bosnu i Hercegovinu. Sve je više onih koji svjetliju budućnost vide daleko izvan granica ove države, a to je osobito izraženo u Unsko-sanskoj županiji. 

“U ovoj kući ima jedan, gore malo više jedna gospođa i malo dalje još jedna starija. Ostalo nitko", objašnjava situaciju za BHRT mještanin Zavalja Vladimir Pečnik.

Sela polako umiru

Priča je to sela Zavalje udaljenog tek nekoliko kilometara od Bihaća. Za većinu građana to je kraj kojim prođu kada krenu planinariti. Tek poneki lavež pasa podsjeti da u nekoj kući ima života.

Jedini mještani su starije osobe, a među njima i 86-godišnja Ana Bujanović.

"Selo je bilo puno ljudi, djece, mladih... Sada nema ništa. Ne možeš čovjeka vidjeti. Da me Bog hoće primiti, da me ne drži dugo, nemam želje za životom. Jednostavno, dosadno je. Što mogu? Djeca su daleko...”, navodi Bujanović.

Već godinama bh. sela izumiru. Ožive tek nekoliko puta godišnje, kada su blagdani, a svaki Ana nestrpljivo iščekuje, jer joj upravo tada dođu djeca koja žive u inozemstvu. Sretna je, jer joj danas mogu pomoći i olakšati tešku svakodnevnicu.

“Jako staro selo. Pitanje je za deset godina koga ćemo tu naći kad dođemo", kazao je Anin sin Joso Bujanović.

Škole se gase

Ambulanta u Zavalju već duže vrijeme ne radi, kao ni područna škola koja je zatvorena 2008. godine zbog manjeg broja djece. Ista sudbina prijeti i drugim selima.

“Samim gašenjem sela naravno da se gase i škole. Ono što mi možemo i što trebamo kao zajednica je to jačamo sela i da nikako ne dozvolimo da se škole gase. Dok ima i jedno dijete u selu, potrebno je da postoji", smatra direktorica Osnovne škole "Harmani II" Nermina Delić.

Bosna i Hercegovina zauzima prvo mjesto na popisu zemalja s najvećim smanjenjem broja stanovnika na svijetu. Rođenih je sve manje, a umrlih sve više. O tom društvenom problemu vlasti malo govore i još manje rade na pronalaženju rješenja, ističe demograf Stevo Pašalić.

I učenika je u školama sve manje, pa se zato pojedine i gase.

“Već imamo stanovništvo u dubokoj starosti, što nije dobro, imamo izražen indeks starenja koji je 2 i pol puta veći. Zamislite da je obrnut proces. Gledaju perspektivu u budućnosti, broj starijih preko 65 godina će biti i do jedne trećine, što nosi ogromne posljedice", istaknuo je Pašalić.

Pusto s pomalo tužnim izgledom i bez ljudi. Slika je to ne samo ovog sela nego i brojnih drugih širom Bosne i Hercegovine. Rijetki su oni koje posjete rodnu grudu koja iz dana u dan odlazi u zaborav.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?