Doznajemo

Šeici iz arapskih zemalja dolaze u BiH, zainteresirani za namjensku industriju

Tamim bin Hamad Al-Thani
27.01.2016.
u 07:00

Katar i Saudijska Arabija su zemlje s ogromnim investicijskim potencijalom koji BiH do sada nije iskoristila na pravi način

Emir Države Katar šeik Tamim bin Hamad Al-Thani dolazi u petak u službeni posjet BiH. Bit će mu priređen državnički doček s najvećim počastima.

Kako doznaje “Večernjak”, ispred zgrade Predsjedništva BiH će ga, uz smotru počasne postrojbe Oružanih snaga BiH, dočekati predsjedatelj Dragan Čović, a u zgradi Predsjedništva će se održati bilateralni sastanak. Uslijedit će susret s članovima državnog Predsjedništva i sastanak državnih izaslanstava. Predsjedatelj Dragan Čović i šeik Tamim bin Hamad Al-Thani održat će i zajedničku konferenciju za novinstvo.

Predviđen je i svečani ručak u čast poglavara Države Katar te sastanak s čelništvom Parlamenta BiH. Prije ovog posjeta, danas i sutra, u službenom posjetu BiH boravit će i visoko izaslanstvo Kraljevine Saudijske Arabije predvođeno Ahmedom bin Aquil Al-Khatibom. On će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, a potom imati i niz drugih susreta. Izaslanstvo iz bogate arapske kraljevine susrest će se s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

Nešto kasnije predviđen je i sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i ministrom industrije, energetike i rudarstva Nerminom Džindićem. Na oba ova sastanka, kao i na onom s čelnicima Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA) nazočit će predstavnici Saudijskog fonda za razvitak. Saudijci će razgovarati i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i ministrom Vjekoslavom Bevandom. Oba posjeta imaju izniman značaj jer bi mogla predstavljati snažan investicijski poticaj u BiH.

Katar i Saudijska Arabija su zemlje s ogromnim investicijskim potencijalom koji BiH do sada nije iskoristila na pravi način. Tijekom nedavnog posjeta Saudijskoj Arabiji predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvao je saudijske investitore da ulažu u BiH. Visoko izaslanstvo iz ove zemlje će tijekom boravka u BiH imati i poseban sastanak s predstavnicima tvrtki iz namjenske industrije.

Sutra bi trebali posjetiti tvornice namjenske industrije u Vogošći, Vitezu, Novom Travniku i Hadžićima. Upravo im je namjenska industrija vrlo zanimljiva. I s katarskim emirom u BiH dolazi važno izaslanstvo koje uključuje ekonomske resore važne za potencijalna ulaganja u BiH. Konkretni rezultati posjeta znat će se brzo, već na proljeće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije