Prljava kampanja

SDS na groblju tražio djeda Ž. Cvijanović jer 
je bio ustaša

17.09.2018.
u 09:00

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica nazvao je “ustaškom unukom” protukandidatkinju za mjesto predsjednika Republike Srpske Željku Cvijanović, dok je ona njega optužila da je za vrijeme rata u toj zemlji bio “dezerter” - u nikada prljavijoj kampanji u BiH u kojoj se poruke svode na primitivna diskreditiranja, tvrdnje o nacionalnoj izdaji te prijetnje podjelom zemlje, piše Večernji list BiH.

Tko je iz Hercegovine

- Zar jedna ustaška unuka može voditi srpski narod? I zar može bilo komu pričati o srpstvu i časti? - rekao je Govedarica, kako ga u nedjelju prenose mediji u BiH. Pri tome je čelnik SDS-a objasnio kako je djed Željke Cvijanović, izvjesni Pejo Marić iz okolice Dervente, navodno u II. svjetskom ratu bio “ustaški satnik” i pri tome, kako tvrdi, palio srpska sela u okolici Dervente, a istodobno ujak pripadnik Hrvatskog vijeća obrane. 
Spočitao je čelnik SDS-a, stranke koju je inače osnovao haaški optuženik Radovan Karadžić, kandidatkinji iz redova Dodikova SNSD-a i to što su joj korijeni iz Hercegovine. Naveo je da se, međutim, ne radi o istočnoj Hercegovini, gdje u najvećem dijelu žive Srbi, nego zapadnoj naseljenoj Hrvatima koju, kako tvrdi, predstavnici SNSD-a nazivaju i Herceg Bosnom. Zbog toga su, u potrazi za ustaškim djedom, mediji bliski SDS-u čak snimali groblja u Derventi. 
Žestoko je uzvratila i sama Cvijanović nazivajući Vukotu Govedaricu dezerterom koji u ratu nije bio u Bosni i Hercegovini. 
- Što se tiče njegova ili mog odnosa prema stvaranju Republike Srpske ili naših obitelji, i tu se ima štošta reći. Ja nisam dezerter, iako sam žensko, a Vukota jest dezerter, iako je muško”, rekla je Cvijanović. Dodala je kako se Govedarica skrivao u Novom Sadu za vrijeme rata, za razliku od nje čiji je otac bio časnik Vojske Republike Srpske. 
- Vukotin otac je, s druge strane, smatrao da je moralno da on ne sudjeluje u ratu i da i svoje dijete skloni od rata - rekla je Cvijanović. Gotovo cijeli mandat vlasti dvije vodeće srpske stranke SNSD i SDS međusobno se optužuju za prodaju srpskih interesa.

Strpao iza rešetaka

Posebno uporan u zagovaranju te teze bio je predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je tvrdio kako je srpski član bh. Predsjedništva Mladen Ivanić izabran zahvaljujući glasovima Bošnjaka. Na Dodikovoj meti bio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je mjesecima pokušavao pronaći afere kako bi Dodika strpao iza rešetaka i tako osigurao povratak SDS-a na vlast. No, u tome nije uspio. Kampanja diskreditiranja do dana održavanja izbora posve sigurno će postati još agresivnija, a u “igri” će se naći i drugi članovi obitelji političkih aktera. •

Ključne riječi
SDS

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije