Dogovoren prvi postizbornisporazum za formiranje vlasti

SDP okuplja "osmorku"; kako bi nadjačali SDA

04.11.2022.
u 21:46

Sporazumom je predviđen zajednički nastup u svim pregovorima s drugim političkim subjektima

Izuzme li se činjenica da će se u Republici Srpskoj, kao i u županijama u kojima je HDZ osvojio natpolovičnu većinu, dogoditi kontinuitet vlasti, sve ostalo je na postizbornoj sceni u Bosni i Hercegovini nepoznanica, piše Večernji list BiH. 

Dva bloka u Bošnjaka

Nakon objave konačnih rezultata izbora počinju teći rokovi za uspostavu institucija, a sve oči uprte su u županijske parlamente iz kojih se delegiraju izaslanici u Dom naroda Parlamenta FBiH. O odnosima političkih snaga u tom tijelu zakonodavne vlasti umnogome će ovisiti i sastav izvršne vlasti u sljedeće četiri godine. HDZ, odnosno koalicija okupljena oko HNS-a, neizbježan je partner na državnoj i federalnoj razini, kao i u više županija. S druge strane, na bošnjačkoj strani rade se računice i kalkulacije tko bi i u kojoj kombinaciji mogao do "kontrolnog paketa" u Domu naroda. Jasno je da će biti dva gotovo podjednako brojna bloka na federalnoj i državnoj razini. Jedan će činiti SDA sa svojim, a drugi SDP sa svojim partnerima. Prvi konkretan postizborni dogovor na tom dijelu političke scene BiH napravio je upravo SDP s još sedam parlamentarnih stranaka. Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Narodni europski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije, Za nove generacije i Stranka za Bosnu i Hercegovinu usuglasili su tekst sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim razinama u Bosni i Hercegovini. Objašnjeno je da su suglasnost na tekst sporazuma dala tijela stranaka te su ga predsjednici svih navedenih stranaka i potpisali. Uime NES-a i SBiH, kao grupacije koja nastupa zajedno, potpis je stavio Nermin Ogrešević, a SBiH bi trebao u idućim danima verificirati sporazum na svojim tijelima. Upravo su ove dvije stranke proteklih dana davale najviše prostora špekulacijama da su im podjednako prihvatljivi i SDA i skupina oko SDP-a. Kako sada stvari stoje, bliže su ovim drugim partnerima. Demokratska fronta također je pozvana biti dio te grupacije iako dosadašnji istupi DF-a idu u prilog nastavku suradnje sa SDA.

Pregovori idući tjedan

Kako je objavljeno, sporazumom je, među ostalim, predviđen zajednički nastup u svim pregovorima s drugim političkim subjektima - potencijalnim partnerima u formiranju parlamentarnih većina. Također, potpisnici su se obvezali i na što skorije usuglašavanje zajedničkog programskog dokumenta s jasnim načelima, mjerama i smjernicama djelovanja izvršne vlasti na svim razinama. Navodno bi to moglo biti urađeno brzo kako bi idućeg tjedna krenuli u pregovore s HDZ-om. Svjesni su oni i značaja Doma naroda pa su najavili da će u županijskim parlamentima surađivati pri izboru izaslanika u taj dom. Cilj je brojčano nadjačati SDA, posebice u Klubu Bošnjaka. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?