Četiri većinski bošnjačke županije tjednima bez izvršne vlasti

SDP i SDA bježe od vlasti i odgovornosti za loše stanje u županijama

lagumizet
05.03.2014.
u 11:23

Dvije stranke prebacuju odgovornost jedna na drugu

Četiri županije u FBiH uskoro će ući u drugi mjesec bez izvršne vlasti. Nakon prosvjeda pale su vlade u Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Zenici, ali do danas nisu izabrane nove, a nema ni indicija da bi se to u dogledno vrijeme moglo dogoditi. Štoviše, postoje realni izgledi da se sadašnji status quo održi do listopadskih izbora jer kandidati za mandatare koje ističu pojedine stranke i skupine građana nemaju realnih izgleda da osiguraju parlamentarnu većinu ni u jednoj županiji.

Tehnička vlada

To znači da bi i sljedećih mjeseci u ovim županijama radile tehničke vlade čiji bi se posao sveo skoro isključivo na trošenje proračunskih sredstava. Posljedice takvog ponašanja su dalekosežne, a odgovornost je prvenstveno na strankama s najvećim brojem mandata u županijskim parlamentima – SDP-u i SDA. Zastupnik Naše stranke u sarajevskom županijskom Parlamentu Predrag Kojović jučer je dao prilično koncizan opis odnosa dvije vodeće stranke prema situaciji u Sarajevu, ali i drugim županijama koje su trenutačno bez vlada.

-Misle da imaju situaciju pod kontrolom i da će se odlučiti za održavanje stand-bya s jako lošim proračunom koji de facto traje do listopada, a koji će Sarajevsku županiju dovesti u još goru situaciju za vlast koja će doći u listopadu, kazao je Kojović tijekom jučerašnjeg zasjedanja županijskog Parlamenta u Sarajevu, na kojem nijedna stranka nije izašla s prijedlogom novog mandatara.

Konfuzni zahtjevi

SDP i SDA prebacuju odgovornost jedan na drugoga, a slično je i u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj i Unsko-sanskoj županiji. U prilog im idu i konfuzni i neartikulirani zahtjevi tzv. plenuma i prosvjeda pod čijim su pritiskom prošlog mjeseca vlade u ovim županijama i odstupile. Činjenica je da je socijalna i gospodarska situacija u spomenutim županijama toliko loša da nitko ne želi nekoliko mjeseci pred izbore preuzeti odgovornost za upravljanje njima. Najlogičnije bi bilo da to urade oni koji su se protekle tri godine smjenjivali u vladavini, a to su SDP i SDA sa svojim političkim satelitima. No, za razliku od vremena kada su se otimale za vlast u županijama, danas obje stranke bježe od toga. Čak i da u nekim županijama, pod pritiskom prosvjednika, formalno bude potvrđen mandatar, mali su izgledi da se postigne konsenzus o imenovanju cijele vlade. Zbog toga se već sad s prilično velikom dozom sigurnosti može tvrditi da će kraj ovog izbornog mandata četiri županije u kojima živi najveći broj stanovnika FBiH dočekati s praznim blagajnama, rekordnim brojem nezaposlenih.     

Komentara 2

JM
jezero-matica
13:55 05.03.2014.

Izgleda da nekome odgovara stanje kaosa i nereda!Naj lakse je loviti u mutnom!

MI
Miki2
18:35 05.03.2014.

Prave se blesavi... Lako je dovest narod i državu u ćor-sokak i bježati od odgovornosti. A sada sređuju i preuređuju lovinu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?