razgovori o raspodjeli

SDA traži pozicije u RAK, UNO... HDZ i SNSD poručuju: Sve se mijenja ili ništa

24.06.2020.
u 17:10

Na više sjednica aktualnoga saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pokušavalo se staviti na dnevni red imenovanja vodećih dužnosnika državnih agencija, a najveće zanimanje vlada za sigurnosne službe, no svaki put zamjenica predsjedatelja Bisera Turković ulagala je svojevrsni veto, pa su te točke silazile s dnevnoga reda. I dok se očekivalo kako se treba nastaviti identična nacionalna rotacija na čak 42 vodeće pozicije na državnoj razini, tome se usprotivila vodeća bošnjačka Stranke demokratske akcije (SDA) pokušavajući promijeniti ravnomjerni raspored pozicija po 14 za predstavnike svakoga naroda.

Nekoliko puta skidani

Tražili su više pozicija za predstavnike bošnjačkog naroda smatrajući da im to pripada jer je ovoga naroda, po posljednjem popisu pučanstva, više od 50 posto. Pri tome su posebno bili zainteresirani za pozicije direktora Elektroprijenosa BiH, čija je Skupština nedavno donijela odluku o deblokadi 120 milijuna maraka zamrznutih sredstava te aktiviranju kreditnih sredstava, što ukupno čini 200 milijuna. No, na čelu ove kompanije nalazi se hrvatski predstavnik Matan Žarić te aktualnim hrvatskim predstavnicima ne pada na pamet uopće pregovarati o zamjeni ove pozicije. Osim ako. A to ako podrazumijeva da se otvori cijeli paket pa da se onda razgovara i o drugim snažnim agencijama. Kako se doznaje, hrvatski dužnosnici isključivo smatraju da tamo gdje su hrvatski predstavnici na čelu agencija, i nadalje treba ostati takav raspored.

Uz Elektroprijenos, bošnjački dužnosnici stalno ponavljaju kako bi im trebala pripasti pozicija direktora Uprave za neizravno oporezivanje, pravdajući to činjenicom kako uopće nemaju utjecaja na financijski sektor. Uz to, bošnjačka strana očekuje da bi trebala dobiti i čelnu poziciju Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Pa, ipak, najviše je prijepora o imenovanju ravnatelja sigurnosnih agencija, prije svih, SIPA-e i OSA-e, na čijem čelu su predviđen srpski, odnosno bošnjački kandidat. I dok je cijela procedura o imenovanju ravnatelja SIPA-e završena, istodobno odlazeći ravnatelj OSA-e Osman Mehmedagić posve je kompromitiran jer je imao lažnu fakultetsku diplomu, a, uz to, problematizirana je uloga agencije kojoj je na čelu u prisluškivanju stranačkih predstavnika. Na njegovu imenovanju posebno inzistira SDA. Pa, ipak, po riječima glavnog tajnika SDA Halida Genjca riješen je problem o imenovanju čelnika sigurnosnih agencija. 
“Skupina od šest sigurnosnih agencija na razini Bosne i Hercegovine je jedan paket i, uglavnom, to je dogovoreno. Manje-više, sve je dogovoreno. To ne bih promatrao. Bitno je da je postignut dogovor u smislu entitetske, nacionalne, pa i stranačke pripadnosti tih kadrova”, rekao je Genjac.

On, međutim, ne krije ambicije da Bošnjaci dobiju RAK i UNO. Najavljuje nastavak razgovora te pokušaj deblokiranja. 
“Bošnjaci nemaju poziciju utjecaja na odluke u financijskom sektoru, koja im pripada i po brojnosti i po ustavnoj poziciji. S ravnateljem UNO-a iz reda bošnjačkog naroda ta situacija u potpunosti bi se riješila. Mi smo za to zainteresirani, za tu poziciju. Naravno, i drugi su zainteresirani i moramo razgovarati”, objasnio je. No, s takvom pojednostavljenom matematikom i političkom optikom nisu suglasni u HDZ-u BiH i SNSD-u, posve je jasno. Spremni su jedino za trgovinu ako ona uključuje najvažnije agencije.

Tegeltija optimist

SDA osporava pozicije drugih naroda, a svoje nastoji očuvati, što ne daje prostora za promjene. 
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nedavno je izrazio očekivanje da će do kraja lipnja završiti pregovori o tome. No, to je malo realno zbog toga što SDA želi poremetiti podjelu po 14 funkcija svakome narodu, koja je usuglašena 2015. godine. SNSD i HDZ smatraju da ta raspodjela i dalje treba ostati na snazi ako se u međuvremenu ne postigne neki drugi dogovor. Najizvjesnije je, međutim, kako će još jedno vrijeme vodeće pozicije na razini države ostati nepopunjene zbog apetita. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?