HDZ BiH odgovorio na optužbe:

SDA se navodno zalaže za konstitutivnost Srba, a bira njihove ministre

06.09.2017.
u 10:00

Nakon što je SDA pozvao HDZ BiH da osigura konstitutivnost Srba na području Hercegovačko-neretvanske županije, uslijedio je brzi odgovor iz najjače stranke Hrvata u BiH. Iz HDZ-a BiH poručili su kako je činjenica da amandmani na Ustav FBiH, koje je visoki predstavnik proglasio 2002. godine, a koji se provode, nikad nisu usvojeni u parlamentarnoj proceduri kako u Parlamentu Federacije BiH tako ni u svim županijskim skupštinama, te pitaju zašto je to tako.

Pitanje izbora kadrova

- Kao primjer navest ćemo upravo Hercegovačko-neretvansku županiju, a koja će pokazati na najbolji način kako službena bošnjačka politika “štiti” konstitutivnost srpskog naroda. Trenutačna Vlada HNŽ-a ima ministra iz srpskog naroda kojega je imenovao SDA unatoč pozivima HDZ-a BiH da se na to mjesto imenuje netko tko ima istinski legitimitet za predstavljanje Srba. Taj prijedlog je u međustranačkim razgovorima SDA kategorički odbacio. I zamjenica predsjedatelja županijske Skupštine je iz reda srpskog naroda, što predstavlja istinsku provedbu konstitutivnosti. O pitanju njihova legitimiteta i o tome jesu li oni istinski predstavnici Srba, osobito u kontekstu odluka Ustavnog suda BiH, rado bismo vidjeli i čuli očitovanje Koordinacije Srba u Hercegovačko-neretvanskoj županiji - poručili su iz HDZ-a BiH. Činjenica je da su upravo politički predstavnici Bošnjaka 2003. godine odbili izmjene Ustava Hercegovačko-neretvanske županije u kojima je, uz ostalo, bilo sadržano i pitanje odluke o konstitutivnosti naroda. Postavlja se pitanje zašto su tada izmjene Ustava po istim pitanjima glatko odbili, a sada se na njima inzistira. Radi li se o trenutačnom jeftinom političkom igrokazu za potrebe predizborne kampanje? Ovdje se očito pokušava dobiti partnera u dijelu srpskog naroda za predstojeće izbore, a sve protiv Hrvata.

Usvojite Izborni zakon

- Svjedoci smo kako nema istinske jednakopravnosti na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. Stoga pozivamo da, umjesto manipuliranja, poduzmemo odlučne zajedničke korake kojima bi se ostvarila Ustavom zajamčena jednakopravnost svih konstitutivnih naroda na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu mislimo i na županije u Federaciji BiH koje nisu u fokusu interesa SDA jer je u njima omogućeno majoriziranje Hrvata i Srba. Očekujemo od SDA potporu u usvajanju Izbornoga zakona BiH koji bi jamčio izbor legitimnih zastupnika u zakonodavna tijela u Bosni i Hercegovini. To je jedini instrument osiguranja stvarne konstitutivnosti naroda - zaključili su iz HDZ-a BiH te dodali kako očekuju potporu provedbe presuda Ustavnog suda BiH koje bi rezultirale, između ostalog, i usvajanjem Statuta kojim bi grad Mostar bio ustrojen kao i sve druge jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini. Dodali su i kako se presude Ustavnog suda moraju provoditi u cijelosti, a ne selektivno. Upravo SDA već godinama selektira koje će odluke Ustavnog suda provesti, a koje će ostaviti na čekanju do daljnjeg. Zbog toga pitanje izbora u Mostaru još uvijek nije riješeno, kao i niz drugih pitanja koja se vežu uz prava Hrvata u BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?