Intervju, Josip Grubeša

SDA nije za završetak procesa ratnih zločina

31.07.2019.
u 12:23

Činjenica da SDA toliko griješi i štiti ratne zločince naročito je tužna posebno zato jer se poziva upravo na zaštitu žrtava i budućnost BiH

Pitanje predmeta ratnih zločina, odnosno završetka procesa procesuiranja te državne strategije, bilo je predmet polemike na sjednici SDA te optužbe na račun ministra pravosuđa BiH Josipa Grubeše. U intervju za tiskano izdanje Večernjeg lista BiH govori o tome što se krije iza napada SDA, što donosi državna strategija, što je s otvaranjem državnog zatvora, izručenjem tzv. Gulenovaca...

SDA vas je žestoko napao zbog revidirane državne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Što BiH dobiva ovim dokumentom i zašto je SDA, po vašem mišljenju, protiv njega?

Stvarno ne znam zašto SDA nije za završetak procesa ratnih zločina, možda zato što su završili sve Hrvate i Srbe osumnjičene za ove zločine pa je došao red da se procesuiraju i Bošnjaci. Strategija se ne bavi brojem predmeta već metodama na temelju kojih će se određivati koji sud će koje predmete procesuirati, a u cilju da se rastereti Sud BiH kako bi mogao procesuirati samo najsloženije predmete. Glavni odbor SDA je u svojim zaključcima spomenuo da se strategijom želi iz procesuiranja ratnih zločina isključiti 850 predmeta A kategorije, koje je ICTY ustupio Tužiteljstvu BiH, a u kojima je većina osumnjičenih iz redova HVO-a i Vojske RS-a. Nepoznato je podrijetlo ovih smiješnih podataka kojima SDA pokušava obmanuti javnost i stati u obranu počinitelja ratnih zločina te im omogućiti da se izvuku od sudskih procesa jer njihovi predmet, prema sadašnjim pokazateljima, nikad neće doći pred lice pravde. Činjenica da SDA toliko griješi i štiti ratne zločince naročito je tužna posebno zato jer se poziva upravo na zaštitu žrtava i budućnost BiH. Nema budućnosti za BiH dok se svi počinitelji ratnih zločina ne kazne. Državna strategija za procesuiranje ratnih zločina nije vlasništvo Ministarstva pravosuđa BiH nego je u njezinoj izradi sudjelovala radna skupina sastavljena od stručnjaka, a podržali su je međunarodni promatrači i predstavnici Europske komisije, kazao je između ostaloga ministar Josip Grubeša u intervju za tiskano izdanje Večernjeg lista BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?