LOVRINOVIĆ:

SDA je u ratu pokazala brigu za Hrvate srednje Bosne, ne treba se više dokazivati

 Nikola Lovrinović
15.05.2017.
u 15:45

Predsjednik Kluba HDZ-HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović reagirao je na izjave predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH i predsjednika Glavnog odbora SDA Halida Genjca. Genjac je naime za jedan sarajevski tjednik ocjenio  da je HDZ-ov koncept izmjena izbornog zakona kojim bi se osiguralo da Hrvati mogu izabrati svoje izaslanike u Federalni Dom naroda i svog člana Predsjedništva BiH “opasan i štetan”, jer umjesto “integracije bh društva” i dostizanja “jednakosti svih građana na cijelom prostoru BiH” uvodi “podjele birača po etničkom principu” i “uspostavlja teritorijalizaciju etnički određenih birača”.

- SDA bi konačno, nakon svih ovih gpdina, trebala reći kako oni to vidi državu BiH. Jesu li to doista temelji  zasnovani na ZAVNOBIH-u, referendumu o neovisnosti BiH od 1. ožujka, Washingtonskom i Daytonskom sporazumu ili je to ideja centralizirane i unitarne države tzv. građanske, u kojoj vrijedi  pravilo jedan građanin jedan glas, kazao je u izjavi za Hrvatski Medijski Servis predsjednik Kluba HDZ-HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović komentirajući Genjčevu izjavu.

Genjac je izjavio i kako “SDA više brine o interesima Hrvata iz Bosne dok HDZ gleda samo Hercegovinu” te da “prisustvujemo svojevrsnom povampirenju Herceg Bosne”, prenosi hms.ba

Genjčeva ratna uloga

Lovrinović za HMS kaže kako Genjac dobro zna što se radilo i dogodilo Hrvatima Središnje Bosne u ratu i netom nakon njega i kako je izgledala ta “njegova ravnopravnost, uređena između ostalog i politikom koju je Genjac dobrano kreirao”.

- Mnogi teški događaji toga vremena nekako su upućeni i na njega ali o tomu drugi put. Samo primjera radi spomenut ću opstrukcije kod preuzimanja vojarni JNA npr. u Travniku i Slimenima, a da ne spominjem ubojstvo zapovjednika stožera HVO Travnik u listopadu 1992., godine te djelovanje mudžahedina, podsjeća Lovrinović.

Ističe kako Genjac zaboravlja, da HDZ BiH ima plebiscitarnu podršku Hrvata od prvih demokratskih izbora 1990. do danas, a da je “briga SDA za Hrvate Središnje Bosne bezbroj puta do sada pokazana i novih dokazivanja te brige nam ne treba”.

Zahvaljujući nametnuton Izbornom zakonu od 2001. Bošnjaci su birali hrvatskog izaslanika u federalni dom naroda i iz Sarajevske županije, a Genjac je sada zabrinut što prema HDZ-ovom konceptu Sarajevska županija neće imati Hrvata u Federalnom domu naroda. Naime, zbog malobrojnost hrvatskog biračkog tijela Hrvati nisu u mogućnosti izabrati niti jednog vijećnika u neko od Općinskih vijeća sarajevskih općina niti zastupnika u Sarajevsku kantonalnu skupštinu, a kamo li će izaslanika u Dom naroda. Zato su im ga do sada Bošnjaci birali. Predsjednik Glavnog odbora SDA kaže i kako HDZ vrlo agresivno, sve do Europskog parlamenta, insistira na principu legitimnog predstavljanja, po kome bi Hrvate trebali birati isključivo hrvatski birači“.

Što je točno, a što netočno?

- Reći ću, što se mene tiče, pristajem da predstavnike hrvatskoga naroda biraju Grude, ali ne pristajem da to manipulatorsko pravo ima Sarajevo ili npr. Tuzla, kaže Lovrinović te pojašnjava:

- Netočna je činjenica da če hrvatski predstavnici po našem prijedlogu biti birani samo iz Hercegovine ali je istina da to neće moći večinske bošnjačke općine ili županije. Gospodin bi morao konačno reći da se radi o izboru tijela vlasti u kojima izabrani predstavnik treba predstavljati narod, pa između ostalog i hrvatski.  Dakle, što je sporno da u tim tijelima svoje predstavnika svaki narod izabere za sebe. Radi se o članu Predsjedništva iz reda hrvatskoga naroda i izaslanicima u Domove naroda. Ne djelimo birače po etničkoj pripadnosti nego im omogućavamo da izaberu svoje predstavnike u tijela vlasti kako je to Ustav i regulirao, napominje Lovrinović.

Dodaje kako “graniči s ludilom  da će ovakve i slične opservacije uvjeriti Hrvate u dobru namjeru Halida Genjca i sličnih.

- Poručujem mu- ovo je država tri konstitutivna naroda i ostalih, a što je potvrđeno i popisom na kojem se 97 posto stanovnika ove zemlje izjasnilo da pripada jednom od njih i zapravo su oni ti građani o kojima iznose nebuloze, kaže Lovrinović za HMS.

Što kaže Vencijanska komisija?

Podsjeća i na stavove Venecijnske komisije, koje je preuzeo i Ustavni sud BiH kad je oscjenio neustavnim odredbe Izbornog zakona o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Ustavni sud tako obrazlaže da je “u slučaju Doma naroda temeljna svrha da se osigura zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih. Venecijanska komisija, kaže Lovrinović, pak, veli: njegova 8akona) primarna svrha nije da predstavlja županije nego konstitutivne narode i ostale, te da ostvaruje drugu vrstu ravnopravnosti, tj, “kolektivne ravnopravnosti” tri konstitutivna naroda uz određenu zastupljenost ostalih. Dom naroda ima važnu ulogu u postupku vitalnog interesa i može se promatrati kao dom “veta” u zakonodavnom tijelu Federacije. Zbog toga demokratski legitimitet načina izbora ne bi se trebao ocjenjivati povezivanjem na usporednu vrijednost glasačkog listića, glasača ili dizbalans unutar ili između županija. Koncept jednake snage glasa i proporcionalnost se ne odnose na posebne dijelove zakonodavnih tijela  BiH koji su zamišljeni da predstavljaju kontitutivne narode, te su i kreirani da ispune jedinstvene specifičnosi BiH”.

- Rekao bih bogatstvo BiH. Dakle ako je to ovako, u što se i on osobno najčešće kune i poziva,  tko bi onda treba predstavljati konstitutivne narode i tko je pozvan da to čini i izabire. Ne misli valjda samo on ili nije valjda SDA, kaže Lovrinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?