Skandalozne odluke

SDA i SDS razvlastili VTK BiH i nadležnosti prebacili na entitete

05.10.2017.
u 07:00

Rad Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH godinama je mjesto prijepora, ponajprije jer su aktivnosti posve nezakonito preuzele entitetske komore, a na brojne nezakonitosti upozorilo je više državnih zastupnika, dok se na odluku Suda BiH da se provede inspekcija rada te institucije u više navrata oglušilo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Sve to rezultat je dogovora kadrova SDS-a i SDA u VTK odnosno Ministarstvu. 
VTK BiH zadužen je za odobrenje detašmana kompanijama iz BiH koje rade izvan zemlje. 
Nedavno je, međutim, objavljeno kako su predstavnici Gospodarske komore RS-a uručili detašmane (dozvole) za 28 gospodarskih društava iz RS-a za rad u Njemačkoj u 2017./2018. Ukupno se, primjerice, godišnje izdaju dozvole za 2000 radnika iz BiH u Njemačkoj.

Ignoriraju Sud BiH

U Zastupničkom domu među pitanjima zastupnika ranije je upozoreno na tu praksu kako je VTK BiH institucija s javnim ovlastima, koja je u obvezi voditi kompletan upravni postupak po zahtjevima bh. poduzeća koja obavljaju radove u SR Njemačkoj. Zbog toga je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH moralo pokrenuti upravni i inspekcijski nadzor kojim bi utvrdilo da su sva bh. poduzeća prevarena. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?