Susret u New Yorku

Schmidt s Kissingerom, bivšim američkim državnim tajnikom koji ove godine navršava 100 godina života

13.05.2023.
u 16:47

Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger susreo se s visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom njegova zadnjeg dana boravka u New Yorku gdje je ovoga tjedna podnio izvješće pred Vijećem sigurnosti UN-a o stanju u BiH. Nije ovo prvi susret Kissingera i Schmidta koji se poznaju dugi niz godina. Tijekom prijateljskog susreta Kissinger je informirao Schmidta kako planira u ovoj godini, u kojoj će proslatiti 100. rođendan posjetiti svoj rodni grad Furth otkuda je njegova obitelj pobjegla pred nacističkim prijetnjama 1938. godine. Iz toga dijela Njemačke podrijetlo vuče i Schmidtova obitelj.
Kissinger je vrlo utjecajan političar od 1969. do 1977. godine. Obnašao je funkcije savjetnika predsjednika za nacionalnu sigurnost te državnog tajnika za vrijeme Nixonove i Fordove administracije. Tijekom hladnog rata, kao vješti diplomat, smirio je napete odnose SAD-a i Sovjetskog Saveza. Pomagao je politiku otvaranja Kine.
Nakon što je Nixon bio prisiljen podnijeti ostavku u skandalu Watergate, Kissingerov utjecaj u novoj predsjedničkoj administraciji Geralda R. Forda smanjen je nakon što ga je zamijenio Brent Scowcroft na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost tijekom rekonstrukcije kabineta u studenom 1975. Kissinger je napustio dužnost državnog tajnika kada je demokrat Jimmy Carter pobijedio republikanca Geralda Forda na predsjedničkim izborima 1976. godine. Kissingerove zabilješke kao državnog tajnika postale su predmet predizbora za predsjedničke izbore Demokratske stranke 2016. Hillary Clinton je njegovala blizak odnos s Kissingerom, opisujući ga kao "prijatelja" i izvora "savjeta". Tijekom demokratskih predizbornih debata, Clinton je hvalila Kissingerove rezultate kao državnog tajnika. Kao odgovor, kandidat Bernie Sanders objavio je kritiku Kissingerove vanjske politike, izjavljujući: "Ponosan sam što mogu reći da Henry Kissinger nije moj prijatelj. Neću slušati savjete od Henryja Kissingera."
Tijekom 1987. je dobio i prestižnu "Karlovu nagradu" grada Aachena. Od 1996. postaje članom znanstvenog vijeća zaklade "Otto von Bismarck". Za svoj rad dobio je i Nobelovu nagradu za mir 1973. zbog uloge u posredovanju oko uspostave primirja u Vijetnamskome ratu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije