nakon presude Stanišiću i Simatoviću

Schmidt: Procesuiranje predmeta pred pravosudnim institucijama u interesu je društva u cjelini

Christian Schmidt
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
31.05.2023.
u 19:24

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je danas da je konačna presuda u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića posljednja velika presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

- Nadam se da će ova presuda pomoći preživjelima i obiteljima žrtava da nađu barem malo mira i pronađu spokoj nakon užasa koje su doživjeli tijekom 1990-ih. Ovom presudom ispunjava se zadaća Mehanizma koja se odnosi na procesuiranje predmeta najtežih zločina počinjenih na teritoriju bivše Jugoslavije - napisao je Schmidt na Twitteru.

Međutim, podvukao je da to ne može značiti da će oni koji su počinili ove zločine, a kojima još nije suđeno, ostati nekažnjeni, nego je potrebno osigurati da domaći sudovi efikasno procesuiraju preostale predmete ratnih zločina.

- Procesuiranja predmeta pred pravosudnim institucijama je također u interesu društva u cjelini. Neophodno je utvrditi povijesne činjenice, što će omogućiti da se govori istina, da se odbace suprotstavljeni narativi i da se potiče pomirenje - zaključio je Schmidt.

Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši rukovoditelji Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, proglašeni su krivim za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, konkretnije u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu, te odgovornim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) kao i za ubojstvo počinjeno  na jednom lokalitetu u Hrvatskoj u lipnju 1992. godine, te osuđeni na po 15 godina zatvora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije