Razočarani unitaristi

Schmidt jasno dijagnosticirao glavne probleme u podijeljenoj BiH

23.09.2021.
u 10:57

Naglo je splasnula euforija uz koju je političko Sarajevo dočekalo novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, piše Večernji list BiH. Nije tajna da su očekivali od njemačkog političara da nastavi putem prethodnika Valentina Inzka, ali uz jaču političku pozadinu i učestalo korištenje bonnskih ovlasti.

Zajedničko rješenje

Svemu je u prilog išla i činjenica da je Schmidt prije dolaska na novu dužnost sasvim sigurno bio okružen birokratima iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova zbog kojih politika Berlina prema BiH često izgleda jednostrano. Ali da je iskusan i čvrst političar, kojim se ne može manipulirati, Schmidt je pokazao već u prvih nekoliko tjedana svog mandata. Prvo je uspješno izbjegao val medijskih upita i provokacija, potom hladno i staloženo odgovorio na blokadu državnih institucija i nepriznavanje svoga imenovanja od političkih predstavnika iz Republike Srpske. No, ono što je posebno iziritiralo bošnjačku politiku, medije i “analitičare”, posebno one okupljene oko najveće bošnjačke stranke SDA, Schmidtovi su stavovi o potrebi rješavanja unutarnjih prijepora u zemlji. Nakon što je na skupu u Njemačkoj vrlo odmjereno i precizno definirao probleme, opasnosti i prioritete u BiH, političko Sarajevo napalo ga je i izvrijeđalo. Proglašen je neznalicom i zagovornikom antieuropske politike, a opet je odnekud izvučen detalj da je odlikovan u Hrvatskoj, što je dovoljan dokaz za sumnju da će provoditi nekakvu “prohrvatsku politiku” u BiH. U svom prvom televizijskom intervjuu otkako je preuzeo dužnost Schmidt je pozvao predstavnike različitih naroda i političkih stranaka u zemlji da se dogovore o izmjenama Izbornoga zakona BiH. - Mora se sjesti za stol i pronaći zajedničko rješenje jer to i jest uloga politike. Europska unija i međunarodna zajednica vrlo rado će u tome pomoći (izmjena Izbornog zakona u BiH). Međutim, odgovornost za ovo leži na izabranim političkim predstavnicima različitih stranaka i različitih naroda u BiH - rekao je Schmidt.

Udari na Schmidta

Vrlo efektno odbacio je i optužbe da zastupa stajališta HDZ-a BiH.

- Impresioniran sam koliko “čitača misli” ima u regiji jer te misli o kojima se izvještava i koje su, navodno, skrivene u mojoj glavi uopće nisu tu - odgovorio je Schmidt na novinarski upit. Međutim, i ovaj njegov istup samo je pojačao napade iz Sarajeva na njega. Željko Komšić, koji je imao i sastanak sa Schmidtom, ponovno mu je prigovorio za neke stavove, a očito je da mu najviše smeta činjenica da Schmidt uvažava ulogu konstitutivnih naroda i njihovu jednakopravnost u BiH. Uostalom, to je mnogima zaparalo uši i u spomenutom intervjuu i izjavama koje je dao po dolasku u Sarajevo. Radikalni bošnjački analitičar Zlatko Hadžidedić otišao je korak dalje optuživši Schmidta da mu je misija pomoći Draganu Čoviću u stvaranju “trećeg entiteta”, kao i stvaranju preduvjeta za konačnu disoluciju BiH nametanjem Izbornog zakona, čime bi se, ističe Hadžidedić, uništio daytonski ustavni poredak. Tvrdnje o prohrvatskom djelovanju novog visokog predstavnika samo su jeftini spinovi, ali svakako je dobro što Schmidt na početku mandata pokazuje da neće podleći sarajevskim pritiscima i da će doista djelovati kao neutralan posrednik i prijatelj svih u BiH i cijele BiH. Za očekivati je da neće ponavljati pogreške nekih svojih prethodnika koji su intervencionizmom samo dodatno zakomplicirali odnose u BiH. Schmidt, kao i brojni drugi dobronamjerni političari iz međunarodne zajednice, shvaća značaj izborne reforme za dugoročnu stabilnost i napredak BiH. Uporno guranje glave u pijesak značajnog dijela bošnjačke političke scene sigurno ne daje nadu da će ovo pitanje biti riješeno. Međutim, uz jasne stavove iz međunarodne zajednice i najavljeni dolazak utjecajnih dužnosnika iz Washingtona i Bruxellesa uskoro u BiH, prije svega zbog razgovora o izmjenama Izbornog zakona, ne treba čuditi ako se stvari, ipak, pokrenu s mrtve točke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?