Novi visoki predstavnik

Schmidt: Imat ću jednak odnos prema pravima svakog pojedinca i svakog naroda

schmidt
Fena
Autori: Fena, Vecernji.ba
02.08.2021.
u 11:55

Primopredaja dužnosti između novog visokog predstavnika Christiana Schmidta i bivšeg Valentina Inzka obavljena je danas. Inzko je ispred zgrade OHR-a u Sarajevu Schmidtu simbolično uručio zbirku svih dokumenata OHR-a.

Schmidt je nakon službenog preuzimanja dužnosti poručio da dolazi kao prijatelj naroda u BiH i da im želi služiti. Kazao je da je pozicija visokog predstavnika izuzetna. Podsjetio je da to mjesto postoji upravo kako bi se osigurao mir. Poručio je da će imati jednak odnos prema pravima svakog pojedinca i svakog naroda.

- Nije lako dostići dogovor o nekim pitanjima. Zato sam tu, kako bih u ime međunarodne zajednice provodio mir i kako bih pomogao, građanima, konstitutivnim narodima i ostalima kako bi ostvarili uravnotežen mir, naglasio je Schmidt.

Zahvalio je Inzku na tome što je 12 godina bio visoki predstavnik međunarodne zajednice. Između ostalog, zahvalio mu se i za posljednju odluku - zakonsku zabranu negiranja genocida počinjenog u Srebrenici.

Kao cilj je istaknuo jačanje Bosne i Hercegovine kao pouzdanog partnera drugim državama.

-Ostvarivanje tog cilja neće biti jednosmjerna ulica. Svi koji se žele pridružiti Europskoj uniji se moraju pridržavati i garantovati pravila tog saveza. Ali, to nije lak zadatak, naglasio je novi visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, napredak društva je moguć samo uz refleksivan pristup vlastitoj prošlosti. Kao primjer za to je naveo svoju domovinu Njemačku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?