SREBRENICA

Schmidt donio odluku o proširivanju nadležnosti MC Srebrenica i najavio registar ratnih zločinaca

20.09.2023.
u 14:05

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt održao je danas konferenciju za novinare u Memorijalnom centru Potočari, na 20. godišnjicu otvaranja ovog centra.

Schmidt je podsjetio da su njegovi prethodnici dali veliki doprinos u osnivanju ovog centra, od Woflganga Petriča koji je 2001. godine donio odluku osnivanju Fondacije Srebrenica-Potočari spomen obilježje i groblje, potom Paddyija Ashdowna koji je 2003. godine prenio vlasništvo nad Fabrikom akumulatora na Fondaciju i na kraju Christiana Schwarz-Schillinga koji je 2007. godine donio Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

“Ako govorimo o preprekama izgradnji povjerenja i puta ka trajnom miru, teško da postoji veći izazov od nepoštivanja žrtava preživjelih i svih onih koji su stradali tokom rata. Razgovarao sam sa preživjelima i Ćamilom Durakovićem, bivšim načelnikom Općine Srebrenica, a sada potpredsjednikom RS. Njihov glas se mora čuti jače uz punu uključenost i podršku društva. Da bismo to olakšali moramo se suočiti s poricanjem, revezionizmom i iskrivljenjem istine koju su utvrdili međunarodni i domaći sudovi. Ovaj napor zahtijeva sveobuhvatne i dobro osmišljene mjere”, rekao je Schmidt.

“Danas sam donio odluku i imam otvoreno u ladici još određenih odluka, kojima se želim pozabaviti pitanjima koje se tiču žrtava, Memorijalnog centra i dalje borbe za njihov status kao i status samog centra. Tim odlukama će se uraditi sljedeće – omogućit će se Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari da dalje razvija i širi aktivnosti koje su važne za sjećanje na genocid kako bi se spriječilo njegovo poricanje, revizionizam, prevencija ponavljanja kršenja ljudskih prava i doprinijelo daljem pomirenju. Biće proširen centar Institutom za istraživanje i edukaciju. Imat ćemo međunarodni tim koji će se sastojati od iskusnih stručnjaka i eksperata za genocid i baviti pitanjem genocida kako bi dali doprinos ovom centru. Zajedno sa čelnicima centra moja vizija daljeg razvoja centra je, ne samo da vršimo komemoraciju koja je bitna, nego da pristupimo obrazovanju mladih generacija u Europi, da im pokažemo i naučimo ih što se ovdje dogodilo. Također, trebamo razmišljati o visokopozicioniranim stručnim međunarodnim zvaničnicima koji mogu dati doprinos ovom centru. Ovo me podsjeća na to da Clinton, koji je otvorio ovaj centar prije 20 godina, danas se obratio putem video linka i podsjetio na aktivnosti koje trebamo provoditi u budućnosti. U svojim ladicama imam još jedan set odluka. Pozivam vlasti BiH i međunarodnu zajednicu da u svoje ruke uzmu stvari, ako bude prepreka spreman sam staviti na njih svoj potpis. Ovo se odnosi na integraciju, unošenje podataka u kaznene evidencije ljudima koji su osuđeni za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine od međunarodnih sudova i Haškog tribunala. Ne može se tolerirati činjenica da takvi ljudi ne budu upisani u odgovarajuću evidenciju i da prođe kao da se ništa nije dogodilo. Druga odluka se odnosi na zabranu izbora i imenovanja na javne funkcije svih osoba koje su osuđene za genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti kao i zabranu dodjele nagrada i odlikovanja tim osobama. Neke stvari će uslijediti, uključujući i aktivnosti koje se tiču ostvarenja štete i naknade za žrtve genocida i ratnih zločina”, rekao je Schmidt.

Naveo je kako su odluke sve spremne i čekaju samo potpis.

“Ovo nije samo isprazna priča već ozbiljna posvećenost i spreman sam ih provesti ukoliko se ne bude djelovalo u dogledno vrijeme”, poručio je Schmidt.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije