promjene u prehrani

Savjeti uz čiju ćete pomoć zaspati kao dijete

spavanje
Dreamstime
02.01.2020.
u 09:07

Veliki broj ljudi širom svijeta skoro svake večeri vodi bitku sa sobom za malo kvalitetnog sna. Katkad se situacija može učiniti beznadnom, ali stručnjaci tvrde da male promjene u prehrani mogu rezultirati pozitivnim ishodom, i to dugoročno.

Da bi naše tijelo funkcioniralo pravilno, nužno je imati osam sati sna u kontinuitetu. Mnogima se čini da je takav scenarij nemoguć zbog svakodnevnih navika koje ima suvremeni čovjek, ali proces izlječenja svodi se na izbore, odnosno izbjegavanje određene hrane, piše Index.hr. 

Važno je napomenuti da obrok prije spavanja može pomoći ili onemogućiti čovjeku da mirno zaspi. Stručnjaci tvrde da obrok bogat ugljikohidratima može poremetiti san i onemogućiti kvalitetan odmor. Čak i u slučaju da se nakon unosa ugljikohidrata lako uspavate, sigurno je da takav san nije okrepljujući za dušu i tijelo.

Nasuprot tome, obrok koji sadrži viši postotak masti najčešće vodi prema lakšem uspavljivanju.

Rezultati nekoliko različitih studija pokazali su da prehrana s visokim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti smanjuje kvalitetu sna u usporedbi s prehranom koja uključuje nizak udio ugljikohidrata i visok udio masti. Treba napomenuti da su oba tipa obroka iste kalorične vrijednosti.

Namirnice koje uključuju dijetu niže razine ugljikohidrata i više razine masti

Riječ je o orašastim plodovima koji su ključna komponenta ovakve vrste prehrane jer se pouzdano zna da upravo ta hrana blagotvorno djeluje na san. Među njima se izdvajaju bademi i orasi koji sadrže melatonin, hormon koji regulira cikluse spavanja i jave.

Pored orašastog voća, sir je namirnica koja pripada spomenutoj skupini i blagotvorno djeluje na spavanje.

“U siru se nalazi i aminokiselina triptofan koja povećava razinu serotonina”, objašnjavaju za britanski Express iz Nacionalnog udruženja za kvalitetan san.

Konzumiranje hrane s visokim udjelom proteina povećava razinu hormona u krvi, što svakako pomaže da zdravije spavate.

Pored sira i orašastih plodova u grupu korisnih namirnica spadaju:

– meso (govedina, svinjetina, puretina)

– riba (losos, tunjevina, haringa, bakalar)

– ulje (maslinovo, kokosovo, laneno)

– sjemenke (suncokret, chia sjemenke, lan)

– jaja

Ključne riječi
san

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije