JEDNOSTAVNO JE

Savjet stomatologa: Četkicu za zube trebalo bi oprati temeljito bar jednom u dva tjedna

četkica za zube
shutterstock
11.01.2021.
u 07:50

Jednom u dva tjedna glavu četkice za zube treba oprati u čaši s tri postotnim vodikovim peroksidom, najmanje na 15 minuta, savjetuje stomatolog

Iako mnogi misle da je brzo ispiranje četkice za zube pod mlazom vode dovoljno za održavati je čistom, stručnjaci za oralnu higijenu kažu da i četkice trebaju povremeno temeljito pranje.

- Usta sadrže mnoge dobre i loše bakterije koje su međusobno u interakciji i obično dobre bakterije u ustima 'pod kontrolom' drže one loše, no na četkicama za zube se one mnogo lakše množe - objasnio je docent na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Bostonu dr. Mark B. Desrosiers. Zato ju je, dodaje Desrosiers, potrebno redovito dezinficirati.

- Četkice bi se trebale dezinficirati jednom u dva tjedna ili jednom tjedno ako je sezona neke prehlade ili gripe - rekao je Desrosiers.

Kako temeljito očistiti četkicu za zube

Bez obzira kakvu četkicu imate, stomatolog kaže da se ona uvijek čisti od dna prema gore.

Prvo se, kaže, treba s ručke skinuti nakupine paste za zube, s tekućim sapunom i toplom vodom.

Onda se samo glava ili cijela četkica ako glava nije odvojiva, potopi u čaši s tri postotnim vodikovim peroksidom, najmanje na 15 minuta.

- To će pomoći ukloniti ostatke paste za zube i bakterije s dlačica -  rekao je Desrosiers koji dodaje da, ako pri ruci nemate vodikov peroksid, možete koristiti i antibakterijsku vodicu za usta.

- Nakon što ste glavu četkice isprali u peroksidu, držite je pod mlazom tople vode i palcem nježno trljajte dlačice kako biste uklonili preostale čestice paste za zube i peroksid - objasnio je, a nakon tog temeljitog čišćenja ostavite da se dlačice skroz osuše na zraku, prije nego što je ponovno upotrijebite. Kad je četkica čista, kaže, nastavite je ispirati vodom nakon svake upotrebe, a spremajte je u otvorenu posudu da se suši na zraku.

- Istraživanja su pokazala da toplo i vlažno okruženje uzrokuje na četkicama množenje raznih mikroorganizama, pa ih treba držati na što hladnijem i suhom mjestu - rekao je Desrosiers i dodao da su navlake za glavu četkice dobre za putovanje, no ne i za svakodnevnu upotrebu.

- Čak i ako je redovito ovako temeljito očistite, glavu četkice ili cijelu četkicu trebate zamijeniti svaka tri mjeseca - poručio je stomatolog za Mind Body Green.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije