poručuju

Savez samostalnih sindikata BiH i Sindikat BHRT-a uputili pismo PS BiH

zgrada
13.06.2016.
u 15:56

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u i Savez samostalnih sindikata BiH traže od Parlamentarne skupštine BiH da usvoji Zakon o izmjenama Zakona o Javnom RTV sistemu, kako bi se osiguralo stabilno financiranje Javnog servisa BiH.

To su rukovodstva Saveza samostalnih sindikata BiH i Samostalnog sindikata radnika BHRT-a navela u pismu Parlamentarnoj skupštini BIH, u vezi rješavanja problema financiranja Javnih RTV servisa. Zastupnički dom o tome će odlučivati 15. lipnja.

Iz sindikata su podsjetili da je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU, a da Amsterdamski protokoli iz 1997. godine, koji predstavljaju jedan od elemenata pravne stečevine Europske unije, preporučuju četiri principa na kojima će se zasnivati budućnost Javnih RTV servisa: stabilnost, nezavisnost, proporcionalnost i transparentnost, prenosi Fena.

S obzirom da Bosna i Hercegovina trenutno čeka odgovor na zahtjev za članstvo u EU, navodi se u pismu, bilo bi krajnje nerazumljivo i neprihvatljivo da, samo nekoliko mjeseci nakon podnošenja aplikacije, naša zemlja pravi korak unazad i dozvoli nestanak jednog od stubova njene samostalnosti.

- Ukoliko članovi Parlamenta BiH, zastupnici naroda i njihovi delegati ne ispune ovaj zahtjev, odnosno ne usvoje izmjene Zakona o Javnom RTV sistemu u pitanje će biti dovedena opstojnost BHRT, ali i egzistencija svih uposlenika i njihovih obitelji. Samostalni sindikat radnika će u tom slučaju poduzeti sve zakonski dozvoljene mjere s ciljem zaštite radnika BHRT, odnosno svojih članova - stoji u pismu.

Samostalni sindikat radnika, predstavljajući više od 500 zaposlenih u BHRT-u, koji je mjesecima upozoravao na stanje i probleme smatrat će nadležne u državnom parlamentu odgovornim za sva daljnja dešavanja u vezi BHRT-a, priopćeno je iz sindikata.

Savez samostalnih sindikata BiH će podržati aktivnosti kolega iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?