Razgovor u Mostaru

Sastanak Čović - Radončić: Najavljena mogućnost ulaska SBB-a u vlast

Radoncic i Covic vjerojatni partneri
Foto: VL FOTO
22.08.2015.
u 20:23

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Mostaru s predsjednikom Stranke za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem o aktualnoj političkoj situaciji u BiH te ga pozvao da ozbiljno razmisli o mogućnosti da, kako je kazao, kapacitet SBB-a stavi u funkciju izvršne vlasti. 

- Informirao sam ga o onome što radimo u Federalnoj vladi, u Vijeću ministara, u pojedinim županijskim vladama gdje ja duboko vjerujem da je SBB-u mjesto već dugo vremena i o tome javno govorim - kazao je Čović pojašnjavajući kako to partnerstvo nudi da se konačno krenu rješavati problemi u BiH.

On je dodao kako smatra da može govoriti u ime onih koji danas čine vlast u Federaciji BiH, misleći na SDA i HDZBiH, te da je s te strane ovo vrlo jasan poziv.

- Sasvim sam siguran da novih izbora nema, prijevremenih izbora nema jer za sve to treba novi koncept izbornog zakona, a na ovaj način možemo puno toga uraditi.

Krajnje je vrijeme da se okrenemo da realiziramo projekte koje smo nudili glasačima i uopće čitavoj javnosti, da BiH krene i ka evropskom putu, da se socijalno-ekonomski stabilizira i da napravimo određenu reorganizaciju u BiH. Sve to bez ozbiljnih političkih partnera i na razini entiteta i na razini BiH neće ići  - kazao je Čović.

 Radončić je istakao kako aktuelna vlast ne daje rezultate, dodavši kako je  SBB-ov rezultat iznimno jak te da kao opozicijska stranka treba na jedan način početi razmišljati o tome.

 - Čovićev zahtjev je da ja i rukovodstvo SBB počnemo na konkretniji način razmišljati o ideji ulaska u vlast. Vidjet ćemo što o tome misli SDA. Ja nisam čovjek koji će bilo kome, a posebno Čoviću zatvoriti vrata za dalje  razgovore i u tom smislu moguće je da počne neki novi proces - kazao je Radončić.
 
Odgovarajući na pitanje koji su uslovi SBB-a za ulazak u vlast, Radončić je kazao kako danas nisu uopšte razgovarali o tome, dodavši da tu postoje strateške stvari.

 - Tu imate neke strateške stvari: hoćemo li mijenjati zakone koji će dovesti do poštenog, neovisnog pravosuđa a ne do montiranih procesa, hoćemo li mijenjati izborni zakon da nismo jedina zemlja u svijeta koja nema institut vanrednih izbora ako neko ne završi posao za godinu dana, hoćemo li donijeti niz reformskih zakona i u tom smislu je tekao razgovor. 

Osobno nisam zainteresiran niti gorim od te želje da budem predsjedavajući Vijeća ministara ili član Predsjedništva BiH- kazao je Radončić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?