Teško riješiti dugove

Sarajevska županija zadužuje se na burzi kako bi pokrila velike gubitke

24.09.2016.
u 11:00

Sarajevska županija prva je u Federaciji BiH koja će se pokušati zadužiti preko javne emisije obveznica na Sarajevskoj burzi. Ova županija nastojat će preko javne ponude dužničkih vrijednosnih papira na Sarajevskoj burzi prikupiti 10 milijuna KM kojima bi se financiralo pokriće jednog dijela proračunskoga deficita nastalog u prethodnim godinama. 

Nepovoljno zaduženje

Podsjećanja radi, akumulirani proračunski deficit Sarajevske županije na dan 31. prosinca 2015. godine iznosio je 73,59 milijuna KM. Ovaj deficit nastao je kao posljedica akumuliranog deficita iz prethodnih godina i smanjen je u odnosu na 2014. godinu kada je iznosio 90,52 milijuna KM. 

Prema podacima kojima raspolaže Federalno ministarstvo financija, u prošloj godini najzaduženija je bila Sarajevska županija čiji je ukupan dug iznosio 156 milijuna konvertibilnih maraka.

Od tog iznosa, 99 milijuna KM odnosi se na vanjski dug po kreditima, dok unutarnji po kreditima iznosi 57 milijuna KM. Izmirenje akumuliranog deficita planirano je u dokumentu okvirnoga proračuna Sarajevske županije za trogodišnje razdoblje i u konačnom proračunu Sarajevske županije za tekuću godinu. Proračunom ove županije za 2016. godinu u računu financiranja planirani su primici od izravnog zaduživanja za pokriće deficita u iznosu od 20 milijuna KM. 
Nakon mnogobrojnih i teških rasprava, u Sarajevskoj županiji došli su do zaključka kako je zaduženje emisijom obveznica povoljnije u odnosu na klasično kreditno zaduženje zbog očekivanih nižih troškova kamata i udjela institucionalnih investitora u kupnji obveznica, čime bi se povećala konkurencija i smanjili troškovi zaduživanja za Županiju. 

U idućim godinama Sarajevska županija planira daljnje smanjenje deficita i njegovo saniranje u zakonskom roku. 

Na dražbi za vrijednosne papire Sarajevske županije nudi se 10.000 obveznica nominalne vrijednosti 1000 KM po obveznici.

Obveznice dospijevaju na naplatu u roku od sedam godina, s tim da se isplata kamate vrši polugodišnje od datuma poravnanja, a isplata glavnice jednokratno na datum dospijeća.

Rok sedam godina

Kamatna stopa biti će utvrđena nakon okončanja dražbe za prodaju obveznica na SASE.

Jedan od najvećih problema u FBiH, ali i u RS-u, su komunalna poduzeća.

Na kraju, važno je podsjetit na činjenicu prema kojoj je jedan od najvećih problema u Federaciji BiH i Republici Srpskoj dug komunalnih poduzeća. Naime, prema procjenama udruga stečajnih upravitelja, između 70 i 80 posto javnih komunalnih poduzeća nelikvidno je ili na granici likvidnosti, a najmanje polovina njih ispunila je uvjete za otvaranje stečajnoga postupka.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije