alarmantno

Sarajevo i večeras najzagađeniji grad na svijetu: Zrak opasan po život, vidljivost gotovo nikakva

zagađenje sarajevo
Klix.ba
19.12.2023.
u 19:33

Indeks zagađenja trenutno je 360 što je ujedno i znak da je zrak opasan po život.

Dolaskom zimskih dana zrak u Sarajevu postaje, može se slobodno reći, tradicionalno nezdrav, a u pojedinim danima kao što je ovaj danas, vrijednosti štetnih supstanci u zraku postaju opasne po život. Prema posljednjim mjerenjima IQAira, Sarajevo je večeras uvjerljivo najzagađeniji grad na svijetu.

Indeks zagađenja trenutno je 360 što je ujedno i znak da je zrak opasan po život.

U zraku su najzastupljenije PM 2,5 čestice, kao i veliki broj PM10 čestica, piše Klix.ba.

Koncentracija PM 2,5 čestica u zraku je trenutno 61,6 puta veća od vrijednosti smjernica za kvalitetu zraka koje je propisala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

AQI se mjeri na temelju koncentracije različitih zagađivača u zraku, uključujući čestice PM2.5 i PM10, dušikov dioksid, sumporov dioksid, ozon i druge štetne tvari. Visoke razine tih zagađivača mogu prouzročiti respiratorne probleme, kardiovaskularne bolesti i druge zdravstvene komplikacije.

Među najzagađenijim gradovima svijeta večeras se osim Sarajeva nalaze Kolkata i Delhi (Indija), Daka (Bangladeš) te Lahore (Pakistan).

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar micelj
micelj
20:01 19.12.2023.

Rade Cevapdjinice punom parom.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije