Vlada ZDŽ pomaže

Samostan u Kraljevoj Sutjesci dobiva novi sustav zaštite

samostan
06.11.2015.
u 18:11

Franjevački samostan „Sv.lvana Krstitelja“ je Nacionalni spomenik BiH i kao takav uživa najveći stupanj zaštite

Vlada Zeničko-dobojske županije je, na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, odobrila sredstava Franjevačkom samostanu „Sv.Ivana Krstitelja“ u Kraljevoj Sutjesci kod Kaknja na ime pokrivanja dijela troškova realizacije projekta ugradnje sustava protuprovalne dojave u samostanu.

Nakon razmatranja informacije upućene od strane čelnika Samostana, početkom godine Vlada ZDŽ je obavještena od strane županijskih institucija sigurnosti "o postojanju ozbiljnih prijetnji o mogućnosti provala i otuđenja vrijednih muzejskih eksponata, od kojih su neki unikati i rariteti u Bosni i Hercegovini", javlja Zeda. 

Kao pomoć za ovu aktivnost u oblasti zaštite kulturno-povijesnih spomenika na području ZHŽ, Vlada je odobrila iznos od 3.000 KM, koja će se isplatiti iz namjenskih sredstava Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDŽ za zaštitu nacionalnih spomenika.

Franjevački samostan „Sv.lvana Krstitelja“ u Kraljevoj Sutjesci s cjelokupnom pokretnom imovinom je Nacionalni spomenik BiH i kao takav uživa najveći stupanj zaštite. U okviru samostana se nalazi Muzej i knjižnica, u kojima se čuva neprocjenjiva vrijednost izuzetno važnog kultumo-povijesnog blaga BiH.

U skladu s ovim informacijama, i na prijedlog nadležnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Vlada ZDŽ je odlučila i zatražila da se krene u realizaciju projekta ugradnje odgovarajućeg sustava protuprovalnih dojava, u cilju zaštite imovine koja je nacionalni spomenik BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije