Predrag Kožul

Samokandidatura Šarovića neozbiljna, vlast mora imati izborni legitimitet

24.07.2019.
u 18:11

Zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kožul smatra da je samokandidatura predsjednika SDS-a Mirka Šarovića za predsjedatelja Vijeća ministara neozbiljna i neodgovorna jer vlast mora imati izborni legitimitet.

Kožul za Srnu kaže da HDZ BiH smatra da pri formiranju vlasti u BiH treba poštovati osnovne principe, od kojih je prvi da izvršna vlast mora imati izborni legitimitet.

– Iz te opće premise proizlaze još tri principa ili preduvjeta: prvi, u vlasti trebaju biti jasni izborni pobjednici iz sva tri konstitutivna naroda, drugi da izvršna vlast treba imati svoju zakonodavnu većinu u oba doma Parlamenta BiH i treći da vlast na razini BiH treba pratiti strukturu entitetskih razina zbog prohodnosti i harmonizacije svih bitnih odluka – izjavio je Kožul.

On napominje da su svi u BiH, nažalost, u protekle četiri godine vidjeli kako izgleda vlast koja ne zadovoljava te principe.

– Samokandidatura Mirka Šarovića ne zadovoljava nijedan od ovih principa. Zato je smatram neozbiljnom i neodgovornom, makar dolazila od predsjednika parlamentarne stranke i, naizgled, ozbiljnog čovjeka i političara – ističe Kožul.

Kožul kaže da Šarovićeve izjave o mogućnosti nove parlamentarne većine te da je spreman biti predsjedatelj Vijeća ministara, dodatno diskvalificiraju izjave ministra sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića da će SDS o novoj većini razgovarati sa svim strankama, osim SNSD-om i HDZ-om.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je jučer da je spreman biti novi predsjedatelj Vijeća ministara ukoliko bude stvorena adekvatna parlamentarna većina. On je istaknuo da je moguće da novo Vijeće ministara neće biti formirano još izvjesno vrijeme, kao i da SDS neće stajati po strani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije