NEugodno iskustvo Bogdane Nikolić

Samohrana majka u FBiH samo ako partner nije živ

teacher and three preschoolers playing with wooden blocks
14.09.2015.
u 06:15

Kada je Bogdana Nikolić u svibnju predala prijavu Javnoj ustanovi "Djeca Sarajeva" da bi upisala svoju dvogodišnju kćer u vrtić, nije ni pomislila da bi je mogli odbiti jer je ona samohrana majka, a čak po pravilniku te ustanove ima prioritet, prenosi Večernji list. Međutim, na njeno iznenađenje, iz JU "Djeca Sarajeva" objasnili su joj da za status samohrane majke mora predati potvrdu o smrti oca djeteta, njegovom nestanku ili oduzimanju roditeljske skrbi sudskim putem, kao jedine dokaze da dijete odgaja sama.

Kako ništa od navedenog nije bio njen slučaj, djevojčica Mia nije dobila dodatne bodove dovoljne za upis u vrtić. "To me jako pogodilo jer sam bila sigurna da će je primiti i svi su mi govorili da imam prednost kao samohrana majka, ali na kraju je ispalo da to ništa ne vrijedi. Planirala sam nastaviti školovanje ili tražiti posao. Voljela bih i da se moja kćer druži s drugom djecom u vrtiću", kaže ova 21-godišnjakinja. Zvonimir Nikolić, djed djevojčice Mije, šokiran činjenicom da njegova unuka nije primljena, iako je dijete samohrane majke, otišao je u JU "Djeca Sarajeva" žaliti se. "Samo sam htio provjeriti što je to samohrana majka, kako nas opet ne bi odbili, i prvo pitanje koje mi je uputila v. d. ravnatelja bilo je: 'Gdje vam je smrtni list oca?' Nisam to dobro razumio pa sam je jasno pitao je li samohrana majka samo ona kojoj partner pogine ili umre, ona mi je odgovorila: 'Da'. Znači, ako je otac živ, majka ne može biti samohrana bez obzira što dijete odgaja sama", objašnjava. Zapravo, tko je samohrani roditelj, u zakonu nije jasno definirano.

U Obiteljskom zakonu FBiH nigdje se ne navodi ova kategorija, dok u Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom FBiH stoji da je samohrana majka ona koja nije u braku i ne živi u izvanbračnoj zajednici, a sama izdržava svoju djecu. Zvonimir dodaje da su još na prvom natječaju za prijem djece u vrtić, raspisanom u svibnju, vidjeli da u slučaju samohranog roditelja treba priložiti dokumentaciju koja dokazuje da jedan od roditelja nije živ, da je nestao ili mu je oduzeta roditeljska skrb sudskim putem. Međutim, objašnjava, pomislili su da je to neka pogreška jer im je bilo nelogično da je to navedeno kao jedini mogući slučaj da netko bude samohrani roditelj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?