Skupština Saveza općina i gradova FBiH

Samo USŽ donijela Zakon o lokalnoj samoupravi usuglašen s federalnim

10.10.2023.
u 20:57

Od deset županija u Federaciji Bosne i Hercegovine, samo je Unsko-sanska donijela Zakon o lokalnoj samoupravi koji je usuglašen sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH.

To je u tematskom dijelu današnje sjednice Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine u Hadžićima izjavila lokalna ekspertica Saveza Adelina Džanković predstavljajući izvješće "Garancija lokalne autonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine kroz usklađenost sa standardima Europske povelje o lokalnoj samoupravi”.

Ukazala je na probleme neusklađenosti zakonskih propisa u Federaciji sa Zakonom o principima lokalne samouprave.

Članica Povjerenstva Saveza za ustavna i zakonodavna pitanja Elvira Bolić Imširović izvijestila je članove Skupštine o prijedlogu modela etičkog kodeksa Gradskog/Općinskog vijeća. Kodeks je prihvaćen od Predsjedništva Saveza, napomenula je ona te istaknula da je riječ o zajedničkom projektu OESS-a i Saveza, prenosi BHRT.

Članovi Skupštine jednoglasno su usvojili Poslovni model Saveza 2024-2026. te izvješće o radu organa i tijela Skupštine i direktora Saveza u prvih šest mjeseci prošle godine.

Sudionike sjednice pozdravili su predstavnik Veleposlanstva Švedske Mario Vignjević te uime Asocijacije lokalnih vlasti i regiona Švedske (SALAR) Lena Falkón i Pontus Forberg.

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine je u skladu s Članom 51. Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH zakonski zastupnik jedinica lokalne samouprave pred vlastima u Federaciji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije