Kako zaustaviti odlazak

Samo u SKB Mostar 46 djelatnika na neplaćenom dopustu

01.05.2019.
u 12:00

Već nekoliko godina postoji trend povećanja broja zdravstvenih radnika koji odlaze iz BiH u Njemačku, Austriju, Švicarsku i druge zemlje na rad, piše Večernji list BiH. 

Da je trend sve veći, govori i podatak koji smo dobili iz SKB-a Mostar, a koji kaže kako je trenutačno na neplaćenom dopustu 46 djelatnika. Iako bolnica nema podatke što ti ljudi trenutačno rade i gdje su, pretpostavka je kako je većina njih u stranim zemljama na privremenom radu.

Bolje ponude

- Mnogi uzimaju neplaćeni dopust kako bi otišli raditi u druge zemlje minimalno godinu dana. Ako se ne snađu u novoj sredini, uvijek se mogu vratiti na posao koji su ovdje radili - govore nam naši sugovornici iz SKB-a Mostar. Zato ne iznenađuje podatak kako se većina njih ne vrati, odnosno, odlučuju se ostati u stranim zemljama.

- Od 1. siječnja 2017. godine do danas 28 osoba nije se vratilo u radni odnos - otkrili su nam u Uredu za informiranje SKB-a Mostar. Ravnatelj ove zdravstvene institucije prof. dr. sc. Ante Kvesić nedavno je za Večernji list rekao kako odlazak medicinskih sestara i tehničara postaje sve veći problem jer odlaze oni najiskusniji.

- Kada vam odu medicinske sestre koje godinama rade na, primjerice, odjelima intenzivne njege, onda imate velik problem. Te osobe je teško zamijeniti jer imaju iskustva s najtežim pacijentima i da bi nove osobe na njihovim mjestima stekle njihove vještine, potrebne su godine. S druge strane, razumijem zašto idu, ponude koje dobivaju iz stranih zemalja daleko se veće nego plaće koje imaju ovdje i mi tu ne možemo ništa - izjavio je ravnatelj Kvesić nedavno za Večernjak. Dodao je da, srećom, liječnici još nisu počeli odlaziti s ovih prostora, ali se boji da bi se i taj problem mogao pojaviti u budućnosti.

Svi imaju probleme

- Zemlje okolice već imaju velikih problema s odlaskom liječnika i mi poduzimamo sve što možemo kako bismo takve scenarije spriječili. Zdravstvenom sustavu potrebne su velike promjene kako bi i liječnike i medicinske sestre mogli zadržati na ovim prostorima. Aktualni sustav najviše nagrađuje one koji rade najmanje i takvim načinom rada nećemo daleko dogurati - poručio je ravnatelj Kvesić. Pri tome je vjerojatno mislio na činjenicu da SKB Mostar obavlja oko 80 posto svih bolničkih usluga u Hercegovačko-neratvanskoj županiji, a raspodjela novca je 56:44 u odnosu na druge bolnice u županiji.

Zbog toga SKB Mostar ne može naplatiti usluge koje pruža svojim pacijentima, a povećanje plaća svima u zdravstvu nemoguća je misija. Samo povećanje plaća u budućnosti može privoljeti zdravstvene radnike na ostanak. U protivnom, brojke s početka teksta bit će mnogo veće nego je to sada slučaj.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije