Herceg:

Samo tražimo da svatko dobije onoliko koliko mu pripada

'pokbih.....mostar.....nevenko herceg.....160908. snimio: darko juka za tekst: jukadark'
09.03.2016.
u 13:24

Od 2006. godine kada je na snagu stupio Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, po našim izračunima, Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) zakinuta je za iznos cijelog jednog godišnjeg proračuna - izjavio je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg nakon sastanka s Tehničkom misijom Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) u Mostaru.

Tehnička misija MMF-a ovih dana analizira raspodjelu javnih prihoda u Federaciji BiH, a nakon analize i obavljenih razgovara s predstavnicima svih razina vlasti dat će preporuke koje bi se trebale ugraditi u novi zakon o raspodjeli javnih prihoda.

Po Hercegovim riječima, prerano je govoriti kakve će biti preporuke MMF-a, međutim prema onome što se moglo čuti na sastanku, strani stručnjaci predložit će izmjene kriterija pri raspodjeli javnih prihoda po ugledu na federalne države kao što su Švicarska ili Belgija.

- Prije svega, trebali bi se fokusirati na broj stanovnika i dijelom na površinu županija, a dva kriterija koja se odnose na broj djece u osnovnim i srednjim školama, kao kriterij koji se gotovo nigdje u svijetu ne primjenjuje, trebalo bi ukinuti - kazao je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Dodao je kako bi se potpuno trebali ukinuti i povlašteni koeficijenti koji se sada koriste, a zbog kojih dvije županije (Sarajevska i Bosansko-podrinjska) dobivaju više od 2 000 maraka poreznih prihoda po glavi stanovnika, dok ostalih osam dobivaju manje od 800 maraka po glavi stanovnika.

 - Mi ne tražimo rješenja koja će ići na nečiju štetu već samo tražimo da svatko dobije onoliko koliko mu pripada - kazao je Herceg, istaknuvši kako bi se, u slučaju da se uvaže spomenuti prijedlozi, u županijski proračun slile dodatne količine novca koje bi bile usmjerene na zdravstvo, obrazovanje, poticaje u poljoprivredi i turizmu te za socijalne programe.

Županijski ministar financija Adnan Faladžić istaknuo je kako vlast u HNŽ-u ima usuglašen stav kada su u pitanju izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.

- Mi se nadamo da će misija MMF-a dati objektivan presjek stanja i da ćemo dobiti pravičniju raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa - kazao je ministar Faladžić.

Komentirajući trenutno stanje u županijskom proračunu, Faladžić je istaknuo kako je aktualna Vlada stabilizirala stanje te da se redovito servisiraju sve obveze prema proračunskim korisnicima, s iznimkom sudskih presuda koje već godinama opterećuju financije HNŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?