Samo sedam zemalja u svijetu ima čisti zrak

19.03.2024.
u 13:42

Samo sedam zemalja ispunjava međunarodne standarde kada je posrijedi kvaliteta zraka, a smrtonosno onečišćenje na nekim se područjima pogoršava zbog oporavka gospodarske aktivnosti i toksičnog utjecaja dima nastalog zbog velikih šumskih požara, pokazalo je novo izvješće IQAira, švicarske organizacije za mjerenje kvalitete zraka, koja podatke dobiva s više od 30.000 postaja širom svijeta. Od 134 zemlje i regije obuhvaćene izvješćem, samo njih sedam – Australija, Estonija, Finska, karipska Grenada, Island, Mauricijus i Novi Zeland ispunjavaju ograničenja o sićušnim česticama koje u zrak emitiraju automobili, kamioni i industrijski procesi, a navedena su u smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Velika većina zemalja ne ispunjava ovaj standard kada su posrijedi PM 2.5, fine lebdeće čestice promjera manjeg od 2,5 mikrometra, što je jedinica duljine jednaka jednoj tisućinki milimetra.

Manja je od širine ljudske vlasi, a kad se udiše može prouzročiti niz zdravstvenih problema i u konačnici rezultirati smrću pojedinaca, stoji u izvješću IQAira, prenosi Guardian.

Premda je zrak u svijetu općenito puno čišći nego što je bio u većem dijelu prošloga stoljeća, još uvijek postoje područja u kojima su razine onečišćenja posebno opasne. U najzagađenijoj zemlji, Pakistanu razine PM2.5 više su od 14 puta povećane u odnosu na standarde Svjetske zdravstvene organizacije, pokazalo je izvješće IQAira, a Indija, Tadžikistan i Burkina Faso su sljedeće najzagađenije zemlje svijeta.

No čak je i u bogatim zemljama koje se brzo razvijaju ugrožen ranije postignut napredak kada je posrijedi smanjenje onečišćenja zraka.

Dugo se smatralo da je zrak u Kanadi jedan od najčišćih u zapadnome svijetu, no prošle se godine ta zemlja svrstala među najgore zbog posljedica golemih šumskih požara koji su poharali zemlju.

U međuvremenu je tijekom prošle godine poboljšanje kvalitete zraka zamijećeno u Kini no i taj se podatak izmijenio zbog oporavka gospodarske aktivnosti nakon pandemije covida-19. Izvješćem je utvrđeno povećanje razine PM2,5 od 6,5 posto.

Procjenjuje se da onečišćenje zraka godišnje ubije oko sedam milijuna ljudi širom svijeta, više od AIDS-a i malarije zajedno. To najviše osjećaju zemlje u razvoju koje se oslanjaju na posebno prljava goriva za grijanje, rasvjetu i kuhanje u zatvorenom prostoru.

Najzagađenije urbano područje na svijetu prošle je godine bio indijski Begusarai, pokazalo je šesto godišnje izvješće IQAira. U Indiji se nalaze četiri najzagađenija grada na svijetu.

No istodobno većem dijelu zemalja u razvoju, posebice onima u Africi, nedostaju pouzdana mjerenja kvalitete zraka.

Aidan Farrow, viši znanstvenik za kvalitetu zraka u Greenpeace Internationalu smatra da posvuda u svijetu treba bolje i kvalitetnije pratiti kvalitetu zraka.

“U 2023. onečišćenje zraka je i dalje predstavljalo globalnu zdravstvenu katastrofu, a IQAir-ov globalni skup podataka je značajan podsjetnik na brojne nepravilnosti i nepravde, kao i potrebu za provedbom brojnih rješenja koja postoje za ovaj problem”, rekao je.

“Dijelimo atmosferski omotač sa svim ostalim ljudima u svijetu i moramo biti sigurni da ne činimo stvari koje štete onima koji žive drugdje”, kazao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?