Objavio Passport Index

Samo putovnica Kosova u regiji slabija je od BiH

23.01.2017.
u 10:00

Passport Index, koji nudi pregled svih putovnica na svijetu i analizira njihovu snagu, objavio je koje zemlje imaju najbolju putovnicu. A ta snaga predstavljena je tzv. “bezviznim skorom”, odnosno u koliko se zemalja može putovati bez vize s jednom putovnicom, piše Večernji list BiH. Prema posljednjim podacima iz ove godine, njemačka putovnica je najjača na svijetu, a slijede je Švedska i Singapur na drugom mjestu, zatim Danska, Finska, Francuska, Španjolska, Švicarska, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. One koje najlošije stoje su Somalija, Sirija, Irak, Pakistan, i Afganistan. Njihov skor je od 23 do 30, dok je onih najboljih država od 156 do 160.

Razlike u snazi

Nevjerojatne su razlike u snazi putovnica i u zemljama okruženja. Tako slovenska putovnica prednjači i ima skor od 149, dok hrvatska putovnica ima također dobar skor od 143 i nalazi se na 14. mjestu. Nažalost, BiH se time ne može pohvaliti. U rangu smo s Kosovom koje i dalje čeka otvaranje bezviznog režima s Europom i vjerojatno zbog takvih činjenica nije još tako blizu ovoj zemlji. Tako Kosovo ima bezvizni skor 39, dok je snaga putovnice BiH 99. Iako BiH ne stoji tako loše, pitanje je dokad će situacija biti i ovakva. Naime, poznato je da je poništen natječaj za kupnju knjižica za putovnice, pa su nedavno iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH priopćili da to ne bi trebao biti problem u procesu izdavanja putovnica, ali i to ovisi o daljnjem tijeku postupka.

Osporila francuska tvrtka

Naime, Agencija je još prošle godine raspisala natječaj za kupnju knjižica za putovnicu vrijednih 20 milijuna KM, a na natječaju je pobijedila jedna tvrtka iz Banje Luke. Onda je Ured za žalbe BiH poništio natječaj jer ga je osporila jedna francuska tvrtka koja se također prijavila. Kako sada stvari ostaje, i ovakva ne odveć jaka, ali stabilna putovnica, zbog proceduralnih problema može doći u pitanje.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije