Potrebno žurno početi s financijskom sanacijom županije

Samo na temelju sudskih presuda HNŽ mora isplatiti skoro 20 milijuna maraka

fas
11.05.2015.
u 09:15

Da je potrebno što brže formirati novu Vladu HNŽ-a i nastaviti rješavati probleme, govori i podatak o dugovima ove županije. Prema podacima koje smo dobili iz Ureda za odnose s javnošću Vlade HNŽ-a, kratkoročne obveze zaključno s 31. prosincem 2014. godine iznose 29,858.968 maraka, dugoročne obveze su u iznosu od 28,505.231, glavnica za izvršne sudske odluke koje čekaju na izvršenje je 18,342.616 maraka, te u konačnici jamstva koja su u iznosu 39,716.882 maraka.

Proces sanacije stanja

Kada se sve zbroji, dobije se iznos od 116,423.697 maraka, i to nije ukupna slika dugovanja. Tome se trebaju dodati i dugovi za neuplaćene doprinose. Sve ovo dovoljno govori koliko je nužno u što kraćem roku formirati novu vlast u HNŽ-u kako bi se svi spomenuti problemi počeli rješavati. Vlada HNŽ-a na čelu s Denisom Lasićem je već uredila nekoliko koraka koji su rezultirali poboljšanjem prihodovne strane županijskog proračuna. Taj trend je nastavila Skupština u novom sazivu nakon izbora kada su kroz proračun za ovu godinu učinjene brojne preinake s ciljem smanjenja materijalnih i drugih troškova, a i ograničen je iznos koji se odvaja za plaće službenika u županiji kako bi se spriječio porast broja zaposlenih u administraciji. Uštede koje su učinjene ovim postupcima broje se u milijunima maraka, a zauzvrat su osigurana sredstva za socijalne kategorije, zdravstvo, visokoobrazovne institucije. Sada se čeka formiranje nove Vlade HNŽ-a na čelu s Nevenkom Hercegom, a mandatar nove Vlade je već ranije najavio kako je prioritet financijska stabilnost županije, smanjenje troškova, rast prihodovne strane proračuna i novi projekti u gospodarstvu.

Stanje u proračunu

Skupština županije je već naložila novoj Vladi HNŽ da u roku od 60 dana predloži novi paket mjera štednje, ali se još uvijek čeka na formiranje nove Vlade kako bi se ovaj nalog mogao provesti. Kada će biti formirana nova Vlada HNŽ-a, još uvijek nije poznato, ali svi su suglasni u stavu kako je pred Hercegom i njegovim timom mnogo posla kako bi se poboljšalo stanje u proračunu HNŽ-a. Očekuje se kako će doći i do promjene u raspodjeli prihoda s viših razina vlasti. Upravo su kroz ovaj proces županije s hrvatskom većinom tijekom zadnjih nekoliko godina izgubile desetke milijuna maraka. Hrvatski dužnosnici poručuju kako se taj trend mora prekinuti, a nakon toga i tražiti načine kako se oteti novac može vratiti u proračune oštećenih županija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?