NOVA REZOLUCIJA

SAD treba zaustaviti slabljenje položaja i prava Hrvata u BiH

senat
DPA/PIXSELL
12.08.2014.
u 09:02

Udruga američkih Hrvata, NFCA uspješno lobira za sunarodnjake u BiH

Američka demokratska zastupnica Janice Hahn uputila je u Kongres rezoluciju kojom traži da predsjednik Barack Obama imenuje posebnog američkog predstavnika za BiH, upozoravajući na stalno smanjivanje prava Hrvata unutar FBiH zbog čega dolazi do političkih blokada i zastoja u državi.

Hrvati prepolovljeni

Zastupnica iz Kalifornije je uputila rezoluciju 705 u proceduru kao rezultat lobiranja Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) i rezolucije koju je ranije uputio senator Mark Begich. U novoj rezoluciji se naglašava da ‘potpuno funkcionalna FBiH je ključna za budućnost BiH kao učinkovite i stabilne države zbog čega bilo koja predviđena reforma treba uzeti u obzir zaštitu konstitutivnih prava sviju, uključujući bh. Hrvate i spriječiti bilo kakvo buduće slabljenje njihove pozicije'. Kongresnica Hahn je pri tome upozorila da se broj bh. Hrvata prepolovio pa ih je trenutačno u BiH ostalo oko 460.000. - Nije prihvatljivo da se ovaj negativni demografski trend odražava u smanjenju konstitutivnih prava Hrvata u BiH, budući da to smanjenje prava izravno izaziva političku i administrativnu disfunkcionalnost zemlje,- navela je Hahn u rezoluciji. Pozvala je predsjednika Obamu da imenuje posebnog predsjedničkog izaslanika za Balkan koji bi zajedno s NATO, EU i OHR-om posredovao u provođenju reformi na svim razinama u bh. društvu. Ona je objašnjavajući razloge za podnošenje rezolucije istaknula da su i prosvjedi iz veljače pokazali slabosti BiH. - Kao zastupnica 44. okruga Kalifornije, područja obogaćenog hrvatskom kulturom, čula sam iz prve ruke brige koje proizlaze iz rasta političke nestabilnost u BiH. Imamo obvezu podržati demokratski razvoj i uspostavu slobodnog tržišta koje je teško uspostavljeno u ovoj novoj državi posljednja dva desetljeća, -ocijenila je Hahn.

Zamrznuti konflikt

- Odnos prema Hrvatima u BiH dramatično se s vremenom pogoršao. Domaći korak naprijed u BiH za jednak politički i ekonomski odnos prema Hrvatima nije lako vidjeti usred ovog ‘zamrznutg sukoba’- ocijenio je predsjednik NFCA Paul Tonsetic Kunder, koji je pozvao na imenovanje posebnog predstavnika SAD za BiH te se zahvalio kongresnici J. Hahn.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar AlanGnjus
AlanGnjus
09:32 12.08.2014.

Bravo Janice Hahn, bez jakih lobiranja i svjetske podrške nestati će nas u BiH. Vidili ste kako se Bakir veseli Erdoganovoj pobjedi..

YO
yohana
15:09 12.08.2014.

Svi Hrvati moramo biti slozni.Mi smo mali,vrijedni i posteni.Zbog naseg postenja smo mnogo puta u povijesti bili prevareni.

SR
SrednjaBosna
15:45 12.08.2014.

A ne se dijeliti na Posavce i Hercegovce. Da nije bilo Hercegovaca i Herceg Bosne danas nebi bilo niti Hrvatske a kamoli Hrvata u BiH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije