Palmer i Eichhorst u rujnu dolaze

SAD i EU vjeruju u rješenje ključnog problema u BiH

06.07.2021.
u 13:13

Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika, poručio je jučer bh. liderima i članovima Međuresorne radne skupine za reformu Izbornog zakona BiH da im je to prioritetan posao te da je ovo godina u kojoj te promjene treba provesti, piše Večernji list BiH. 

Očekivanja

- OESS se ponudio biti domaćin radnom sastanku na kojem bi trebali biti i međunarodni stručnjaci. SAD i EU stoje rame uz rame da potpomognu ovaj proces - izjavio je Palmer te kazao kako očekuje okupljanje političkih lidera i dijalog.

On i Angelina Eichhorst, direktorica za zapadnu Europu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS), razgovarali su jučer ujutro s članovima radne skupine za reformu Izbornog zakona, a potom i s članovima Predsjedništva BiH. Eichhorst je nakon sastanka s članovima radne skupine izjavila kako je ohrabrena porukama koje je dobila.

- Ključne aktivnosti su pred Međuresornom radnom skupinom, slijedi provedba brojnih presuda, a nadam se kako će proces biti inkluzivan. Mi smo tu da pomognemo - izjavila je Eichhorst.

Dan prije američko-europski dvojac imao je odvojene susrete s čelnicima SDA i HDZ-a, kao i zajednički ručak s predsjednicima šest, kako je kazano, oporbenih stranaka, iako neke od njih sudjeluju u vlasti. Radni dan u Sarajevu završili su susretom s gradonačelnicima Mostara, Sarajeva i Banje Luke Mariom Kordićem, Benjaminom Karić i Draškom Stanivukovićem.

Na svim tim susretima, kao i jučer, ponovili su kako nisu u BiH donijeli gotova rješenja, već da su tu kako bi pomogli da domaći akteri iznađu unutarnji dogovor. Razgovori s članovima Predsjedništva BiH nisu bili ohrabrujući. Željko Komšić je u startu odbacio mogućnost asimetričnog rješenja pri izboru članova Predsjedništva BiH iz Federacije i RS-a. Slično je reagirao i Šefik Džaferović, ali i pozdravio sinkronizirane napore SAD-a i EU-a da se postigne rješenje.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako je Republika Srpska spremna dogovarati se u okvirima BiH o svim aranžmanima koji su potrebni.

- Hrvati su poslali poruku da su spremni razgovarati, neki Bošnjaci ne žele. Oni čekaju međunarodne posrednike u nadi da će oni nešto donijeti i biti samo na jednoj strani. Naravno, to se ne događa i neće se dogoditi. Republika Srpska se neće uključivati u debatu o tome kako će se birati članovi Predsjedništva BiH u Federaciji. Kada vidimo da postoji dogovor o tome, mi ćemo ga podržati - rekao je Dodik i dodao da je izmišljena priča o asimetriji.

On je kazao da je RS prije 10 godina definirao svoj stav i da se tu ništa neće mijenjati. Ako nema dogovora o izboru članova Predsjedništva, Dodik je rekao da neće biti ni izmjene Ustava i Izbornog zakona.

Unutarnji procesi

- RS je još prije 10 - 15 godina iznio svoj stav o izboru u Predsjedništvu BiH, a to je izravan izbor srpskog člana iz RS-a. Mi smo rekli kako ćemo sačekati da se dogovore gospoda Hrvati i Bošnjaci i njihovi politički predstavnici. Takav smo model razgovora i vidjeli u posljednje vrijeme, ali oni očigledno ne uspijevaju naći nijedan model koji bi bio održiv, a u pogledu izmjena zakona. RS nema planove uključivati se u izbor članova iz FBiH, a ovdje je to ključno pitanje - rekao je Dodik.

On smatra kako je RS trebao izići s novom inicijativom, da predloži da se u jednoj osobi bira predsjednik i član Predsjedništva iz Republike Srpske.

- Znam da će neki potrčati ovo odbiti, ali pozivam ih da razmisle. Ja sam im spreman objasniti - rekao je Dodik.

U međuvremenu, predsjednik SDA Bakir Izetbegović čelnicima svih parlamentarnih stranaka poslao je svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona, reagirajući tako na prozivke iz oporbenih stranaka kako se nemaju o čemu izjašnjavati jer nisu ništa ni dobili kao prijedlog. Jasno je kako Palmer i Eichhorst neće sad komentirati ni taj, kao ni bilo koji drugi prijedlog ili stav o izbornoj reformi. Oni očekuju intenziviranje unutarnjih procesa, a svojevrsnu ocjenu urađenog dat će u rujnu, za kada su najavili svoj novi posjet BiH. Važno je da i Palmer o Eichhorst, unatoč nekim destruktivnim izjavama bh. političara, ostaju optimistični i vjeruju kako je kompromisno rješenje moguće i realno postići u vrlo kratkom razdoblju. Ako ništa drugo, bit će vidljivo i jasno tko opstruira rješenje jednog od najvažnijih pitanja u Bosni i Hercegovini. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?