Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

SAD i EU pozdravili napredak ka formiranju Doma naroda FBiH

18. prosinca 2018. u 14:45 0 komentara 124 prikaza

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država i Delegacija Europske unije/EUSR u Bosni i Hercegovini primili su k'znanju odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (CIKBiH) o popunjavanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja je usvojena danas.

- Pohvaljujemo SIP na preuzimanju koraka koji će omogućiti formiranje vlasti Federacije i pozivamo sve relevantne aktere da poduzmu neophodne korake u tom smjeru. Odluka koju je usvojio SIP ne oslobađa odgovorne vlasti od obveze da riješe trenutne nedostatke u Izbornom zakonu BiH na sistematski način. U tom kontekstu, ohrabrujemo stranke da intenziviraju rad na iznalaženju kompromisnih rješenja koje ne unazađuju već približavaju zemlju europskim standardima i demokratskim normama koje osiguravaju jednakost svih u Bosni i Hercegovini -, navodi se u zajedničkoj izjavi Veleposlanstva SAD-a i Delegacije EU/EUSR-a u BiH.

Ističe se, istovremeno, kako su Sjedinjene Američke Države i Europska unija tijekom proteklih 18 mjeseci pokušale potpomognuti dijalog između političkih stranaka u okviru napora da se riješe nedostaci u Izbornom zakonu BiH.

- Radi manjka političke volje za kompromisom, stranke nisu uspjele postići dogovor o zakonskom rješenju. U odsutnosti zakonskog rješenja, SIP ne samo da ima ovlast, već i odgovornost da provede izborne rezultate. Eksperti Venecijanske komisije su ovo jasno naglasili u razgovorima s političkim strankama i SIP-om tijekom svojih posjeta Sarajevu proteklog ljeta i jeseni. Neslaganja s odlukom SIP-a mogu se rješavati kroz dostupna pravna sredstva, a proces formiranja vlasti se ne treba držati taocem - navodi se u zajedničkoj izjavi, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.