Krvavi Badnjak

S mjesta trostrukog ubojstva obitelj Anđelić poručuje: Svi trebamo učiniti više na osudi i zaustavljanju zločina iz mržnje

13.04.2023.
u 21:30

Na zidu mjesne crkve u Kostajnici slika je troje ubijenih članova obitelji Anđelić, Anđelka, Mare i Zorke, koje mnogi smatraju katoličkim mučenicima. Jer ubijeni su samo zato što su slavili Božić i pred kućom imali okićeno drvce

Najveći katolički blagdan Uskrs brojnim vjernicima i u BiH bio je povod za obiteljska druženja i okupljanje u domovima koje su iz bilo kojih razloga napustili. Izuzetak nije ni obitelj Anđelić u Kostajnici kod Konjica, piše Večernji list BiH.

Rupe od metaka

Njihova obiteljska kuća na Badnjak 2002. godine bila je poprište trostrukog ubojstva. Dok su obavljali posljednje pripreme za Božić, Muamer Topalović, član vehabijske zajednice, upao je u njihov dom te ubio oca Anđelka i njegove dvije kćeri Maru i Zorku, a sina Marinka teško ranio. Anđelići su katolička obitelj u kojoj je rođeno desetero djece, dva brata i osam sestara. Mira Anđelić preživjela je Krvavi Badnjak, kao i njezina majka Ruža koja je preminula prije dvije godine.

- S nama u kući te kobne večeri bila je i Iva, kći moje sestre koja je bila još dijete. Kad je ubojica ušao u kuću i bez riječi počeo pucati, ja sam Ivu rukama obuhvatila štiteći je svojim tijelom. Na nas dvije nije pucao, kao ni na majku. U hodniku je odmah ubio oca, ušao je u sobu gdje je ubio sestre, a brata je teško ranio - prisjeća se Mira trenutka u kojem je ostala bez tri člana obitelji.

Ovog je Uskrsa, kao i sestra Šima, došla iz Hrvatske, pridružila im se i sestra Luca Kaleb koja živi u Kostajnici te je obiteljska kuća u kojoj je ostao živjeti njihov brat Marinko ponovno oživjela. Dok poput ostalih obitelji razgovaraju o svemu, rupe od metaka u zidu vidljivi su podsjetnik na trostruko ubojstvo koje se dogodilo u njihovu domu prije više od 20 godina. Posebno je živo kada ih posjeti i mjesni župnik don Marin Marić koji za obitelj Anđelić ima samo riječi hvale.

- To je dobra katolička obitelji u kojoj, unatoč svemu što su doživjeli, nema ni trunke mržnje - kaže don Marin, župnik u župi Presvetog Srca Isusova u Obrima. Na zidu mjesne crkve u Kostajnici slika je troje ubijenih članova obitelji Anđelić, Anđelka, Mare i Zorke, koje mnogi smatraju katoličkim mučenicima. Jer ubijeni su samo zato što su slavili Božić i pred kućom imali okićeno drvce. Za ubojstvo Anđelića motivirano nacionalnom i vjerskom mržnjom trostruki ubojica Topalović u ožujku 2003. godine osuđen je na 35 godina zatvora. Od presude je prošlo 20 godina, a Anđelići sada strahuju da bi ubojica nakon dvije trećine odslužene kazne mogao za koju godinu na slobodu. I sama pomisao na to izaziva im strah i zebnju. Osjećaj straha pojačava i činjenica da Topalović ima još uvijek brojne istomišljenike u BiH, što je i sam potvrdio na sudu nudeći isplatu "krvarine", kako se u šerijatu naziva materijalna odšteta, u zamjenu za slobodu, a novac bi prikupio, kako je sam kazao, od svoje braće. U blizini Kostajnice, potvrđuju nam stanovnici ovog konjičkog mjesta, bio je kamp u kojemu se obučavali vehabije, Topalovićevi istomišljenici, od čije ideologije Anđelići i najviše strahuju. Smatraju da je društvo trebalo mnogo više učiniti na osudi svakog zločina iz mržnje kako se on nikad i nikom više ne bi ponovio. - Treba osuditi ideologiju kojoj pripadaju takvi ljudi koji ubijaju iz mržnje, bez obzira na to kome pripadaju. Zločin je zločin i svaki treba biti kažnjen - kaže Marinko Anđelić koji je ostao živjeti u obiteljskoj kući s vidljivim, ali i nevidljivim traumama proživljenog, od ubojstva oca i dviju sestara do vlastitog teškog ranjavanja. Kao dobri vjernici, Anđelići nikad nisu prihvatili mržnju, a s njome ni osvetu. - Još nam uvijek odzvanjaju majčine riječi: "Ne daj mi, Bože, da su moja djeca to nekom napravila" - prisjećaju se riječi majke Ruže njezina djeca Mira, Šima i Marinko. - Mi njemu nikad ne bismo uradili ono što je on nama. Mi nikoga ne mrzimo, ali zaboraviti ono što nam se dogodilo nikad nećemo niti možemo. Želimo samo da se to više nikad nikome ne dogodi i na tome moramo kao društvo svi mnogo više raditi - zaključuje Mira Anđelić priču o ubojstvu svojega oca i dviju sestara.

Strah i nesigurnost

Mjesni župnik don Marin Marić jedan je od rijetkih koji pokuca na vrata ove obitelji koja je u Crkvi i vjeri oduvijek tražila i pronalazila oslonac. Kostajnica je etnički čisto hrvatsko katoličko selo prije rata, kažu, poznato po tomu što su svi njegovi stanovnici, njih nekoliko stotina, bili redoviti u crkvi i na misama. Uglavnom su to bile obitelji poput Anđelića, s više djece. Danas u Kostajnici, po riječima župnika don Marina Marića, stalno živi tek 20-ak vjernika katolika. Uz rat i sve što je donio sa sobom, strah i nesigurnost jedan su od razloga zbog kojih su mnogi otišli te je ovaj lijepi konjički kraj pust. Samo jedna stvar, kažu nam malobrojni stanovnici ovog mjesta, nije se promijenila. Prije rata su im zbog odanosti Crkvi i katoličkoj vjeri uskraćivani projekti, nakon rata ih se iz istih razloga ubijalo. Bez trunke mržnje Anđelići žele da više nikad nitko ne bude ubijen jer je druge vjere i nacije, a raditi na ispunjenju njihove želje pozvani smo svi, kao pojedinci, ali i kao društvo.

 

Za ubojstvo Anđelića motivirano nacionalnom i vjerskom mržnjom ubojica Muamer Topalović u ožujku 2003. osuđen je na 35 godina zatvora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?