Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ruski vojnici s leđa ubili dva ukrajinska civila, CNN objavio snimku

12. svibnja 2022. u 11:56 0 komentara 654 prikaza

CNN je objavio snimku s nadzornih kamera događaja koji ukrajinski tužitelji sad smatraju ratnim zločinom. 

Na snimci se vidi kako ruski vojnici pucaju u dva nenaoružana civila koji su se udaljavali od njih u predgrađu ukrajinskog glavnog grada Kijeva.

Obojica su civila umrla nakon pucnjave koja je, po onome što se vidi na snimci, izvan svih ratnih pravila.

CNN je identificirao žrtve. Jedan je bio vlasnik opljačkanog salona vozila, čija obitelj ne želi biti imenovana. Drugi je bio Leonid Oleksijevič Pljac, 68-godišnji djed koji je ondje radio kao stražar.

Njegova kći Julia nije u stanju gledati snimku na kojoj joj je skončao otac, ali kaže da je čuva kako bi je jednog dana mogla pokazati svojoj djeci, "kako ne bi zaboravili koliko su osvajači bili divlji". 

"Oni su krvnici", rekla je za CNN. "Užasno je jer je moj otac bio civil, imao je 68 godina, miran, nenaoružan čovjek."

Ubojstva snimilo više kamera

Snimke s nadzornih kamera zabilježile su prvi pokušaj zauzimanja Kijeva u ožujku. Na glavnoj cesti prema glavnom gradu borbe su bile žestoke dok su se ukrajinske snage borile s ruskim vojnicima i tenkovima kako bi zaustavile rusko napredovanje. 

Ali ono što se dogodilo ispred autokuće 16. ožujka nije bila borba između vojnika, pa čak ni vojnika i naoružanih civila, piše CNN koji je i verificirao snimku.

Ona se sastoji od onoga što su snimile brojne kamere oko posjeda i iako nema zvuka, slike su jasne. Bilo je to hladnokrvno ubojstvo dvojice nenaoružanih muškaraca.

Upozoravamo da je snimka uznemirujuća

 

 

Dolaze petorica ruskih vojnika i pokušavaju provaliti u poslovne objekte - pucajući na brave i razbijajući staklo.

Kako se vlasnik približava s podignutim rukama, zaustavljaju ga i pretražuju. Zatim dolazi Pljac i također ga pretresaju. Čini se da je došlo do nekog razgovora prije nego što se vojnici okrenu i dvojica civila počnu hodati natrag na mjesto s kojeg inače čuvaju autokuću. 

Tada najmanje dva vojnika prilaze iza muškaraca i otvaraju vatru. Oba civila padaju na zemlju.

CNN je zatražio komentar od ruskog ministarstva obrane, ali nije dobio odgovor.

Ured glavne ukrajinske tužiteljica kaže da se incident istražuje kao ratni zločin, nakon što je pogledao snimku CNN-a.

Osim ubojstva, na snimci se vidi još dosta neprofesionalnog ponašanja skupine od pet vojnika, koji su po uniformama, analizi tko je u to vrijeme kontrolirao područje i iskazima svjedoka identificirani kao pripadnici napadačkih snaga.

Djed se pokušao spasiti

Dok su vojnici pljačkali poslovne objekte, Pljac je još bio živ. Na snimci se vidi kako jedva ustaje i veže nešto što izgleda kao povez oko bedra te šepa natrag na svoje stražarsko mjesto. Tamo uzima telefon i poziva pomoć. 

Naoružana grupa dragovoljaca koji su ostali braniti svoje domove pokušala je spasiti Pljaca, razmjenjujući vatru s ruskim snagama, rekao je zapovjednik skupine koji nije želio biti identificiran kako bi zaštitio svoju sigurnost.

Na snimci se vidi kako se Pljac srušio u stražarskoj kolibi i da su Ukrajinci uspjeli doći do njega. Izvukli su ga van, ostavljajući veliki trag krvi. Umro je ispred stražarske kolibe. 

Zapovjednik je rekao da je iskrvario jer su se civilni borci u početku morali povući, jednostavno nisu imali vatrenu moć za suzbijanje tenkova i topova koje su Rusi imali u tom području.

I kći i zapovjednik civilnih dragovoljaca kažu da je bilo upozorenja na opasnost od ruskih snaga, no da je Pljac želio i dalje obavljati svoj posao. 

"To je sigurno ratni zločin", rekao je dragovoljac koji je sudjelovao u pokušaju spašavanja. "Ako postoji bilo kakva mogućnost da ih se uhvati, mislim da zaslužuju smrtnu kaznu."

Pljacova kći zatražila je da se njegove posmrtne ostatke kremira jer je dostojan pokop bilo nemoguće izvesti usred borbi. Njegov je pepeo još uvijek čeka u mrtvačnici i nada se da će ga jednog dana moći pokopati u majčin grob. Sve što sada može učiniti je sjetiti se svog oca, za kojeg kaže da je bio vrlo veseo čovjek, i nadati se pravdi.

"Treba im suditi", rekla je o njegovim ubojicama. "Nadam se međunarodnom sudu. Nadam se da neće samo Ukrajina saznati za njihove zločine nego cijeli svijet."

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.