Provjeravaju standarde za izvoz u Rusij

Ruski inspektori ponovno u BiH, ovaj put zbog kontrole kvalitete mesa i mliječnih proizvoda

12.07.2015., Rakovica - OPG Mihovil Turkalj koja ima i malu siranu Turkalj bavi se proizvodnjom kravljeg sira skripavca od mlijeka dobivenog na vlastitoj farmi koristeci tradicionalnu recepturu. Na imanju sinu Petru pomazu roditelji Nevenka i Mihovil Turk
13.09.2016.
u 10:00

Ruski inspektori vratili su se u BiH, ali ovaj put nisu tu zbog voća, već ih zanimaju meso i mliječni proizvodi. Veterinari iz Rusije provjeravaju zaslužuje li roba životinjskog podrijetla iz BiH naći se na njihovu tržištu, piše Večernji list BiH. Poznato je kako je ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor jedna od najstrožih na svijetu. Ipak, proizvođači mliječnih proizvoda i mesa optimistični su glede ovoga posjeta, s obzirom na činjenicu da u BiH ima proizvođača koji izvoze proizvode za EU, uz prethodno provedene stroge kontrole tih proizvoda.

Obilaze izvozne objekte

Ruski inspektori već su stigli u Sarajevo, a farmere će obilaziti u sljedeća dva tjedna. Baš kao i prošli put, kontrolirat će sve redom, od veterinara do proizvođača, klaonica i mesnih industrija. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović izjavio je kako su se za ovakvu kontrolu pripremali više od godinu dana. Prema njegovim riječima, inspektori će obići i Ured za veterinarstvo i vjerojatno bar jedan od graničnih prijelaza. - Drugim riječima, oni žele obići i upoznati se sa skoro svim izvoznim objektima kako bi se uvjerili zadovoljavaju li standarde za izvoz u Rusku Federaciju, kazao je ministar Šarović. 
Nadležni su za goste pripremili prijedlog od 14 lokacija s najperspektivnijim proizvođačima, ali će Rusi, kao i prošli put, najvjerojatnije sami birati gdje će ići.

Naučili lekciju

Vlado Sandić, marketing-menadžer Mlijekoprodukta, kazao je kako za 20. rujna ima potvrdu da će rusko izaslanstvo doći u tu kompaniju koja je jedna od najvećih domaćih mljekara u kojoj se primjenjuju najviši svjetski standardi u proizvodnji hrane. Naime, ova kompanija već dulje vrijeme izvozi na tržište EU tako da u njoj realno očekuju kako neće biti većih problema što se tiče ruskog tržišta.

No, čini se kako su veterinari oprezniji za razliku od voćara prilikom posjeta ruske inspekcije. Voćari su bili uvjereni kako neće biti problema, ali ruski inspektori, zbog strogih kriterija, ni nakon kontrole nisu odblokirali zabranu uvoza voća, koja traje od početka kolovoza. Čini se kako su veterinari iz BiH od voćara i inspektora naučili lekciju pa su već nabavili blagajne i sefove kako bi u njima čuvali dokumentaciju jer inspektori iz Rusije nisu mogli vjerovati da se takva dokumentacija nalazi u radnim stolovima, što su i sami zatekli prilikom obilaska. Dakle, čuvanje dokumenata, bar kad je izvoz mesa i mlijeka u pitanju, Rusima najvjerojatnije neće biti problem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije