Rat u Ukrajini

Rusija se priprema za dugotrajan rat

ukrajina žito rat
14.08.2022.
u 12:08

Za dugotrajan rat priprema se i Rusija preusmjeravanjem industrijskih kapaciteta prema zadovoljavanju ratnih potreba. Rebalansom državnog proračuna, najavljenim za rujan, sredstva za naoružanje i streljivo trebala bi biti povećana za 600 do 700 milijardi rubalja (oko 10 milijardi dolara).

Najavljene su zakonske promjene kojima će se omogućiti veći nadzor države ne samo nad vojnim sektorom već i na civilnim tvrtkama čija se proizvodnja može iskoristiti za vojne potrebe. Ruskom ministarstvu obrane je trenutno, uz povećanje obima proizvodnje, jednako važno pronaći načine kako zaobići zapadne sankcije koje onemogućavaju uvoz proizvoda visoke tehnologije, prije svega elektronike. Osim zaobilaženja sankcija, u suradnji s prijateljskim državama Moskva se nada da će Peking (zbog tajvanske krize) biti spremniji za dublju vojno-tehničku suradnju.   

U međuvremenu nastavlja se ukrajinska ofenziva. Ukrajinski general-bojnik Dmitro Marčenko u intervjuu za BBC ustvrdio je da će do kraja godine osloboditi Herson. Marčenko kaže: "Nažalost, ne mogu vam dati točan vremenski okvir ili datum. Ali želim poručiti narodu u Hersonu: neće to trajati toliko dugo koliko svi očekuju, bit će brzo."

U međuvremenu Rusi su objavili da su osvojili Spirnu, Berestovu, Bilogorivku, Hladosovu, Krasnohorivku, Marinku, Zaitsevu i Piskij te su ušli u predgrađa Bahmuta. Dobro je da ukrajinska ofenziva na jugu napreduje jer tko zna što bi još Rusi osvojili da je nema, piše Index.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije