Umjesto robe novac

Rusi spremni klirinški dug BiH isplatiti u novcu, FBiH bi pripala 143 milijuna KM

13.04.2016.
u 09:00

Prema neslužbenim informacijama, Ruska Federacija odredila je u proračune entiteta uplatiti čitavu svotu u novcu, točnije da Republika Srpska dobije 33 posto sredstava, a Federacija 67 posto

Vlada FBiH upoznala se s pismom ministra financija Ruske Federacije u vezi s otplatom klirinškog duga Ruske Federacije prema Bosni i Hercegovini. U pismu je izražena spremnost Ruske Federacije obveze po osnovi klirinškog duga prema našoj zemlji u iznosu od 125,2 milijuna klirinških dolara, umjesto razmjenom roba, izmiri u novčanoj formi. Klirinški dolar ne predstavlja valutu nijedne zemlje, nego podrazumijeva da se o konačnom iznosu može pregovarati i da se dug može isporučiti u robama ili uslugama.

Vlada FBiH smatra da predložena inicijativa predstavlja dobru osnovu za vođenje pregovora s Ruskom Federacijom u cilju zaključivanja međunarodnog sporazuma. Prema neslužbenim informacijama, Ruska Federacija odredila je u proračune entiteta uplatiti čitavu svotu u novcu, točnije da Republika Srpska dobije 33 posto sredstava, a Federacija 67 posto.

To, preračunato u marke iznosi za RS 72 milijuna KM, a za Federaciju 143 milijuna KM. U javnosti je kružila informacija kako Ruska Federacija želi dio duga koji bi pripao Republici Srpskoj uplatiti u novcu, a dio koji bi pripao Federaciji podmiriti u robi, međutim, Rusi su ipak spremni sav dug izmiriti u novcu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije