Donosimo- Tko je na popisu najvećih dužnika

Rudnici, željeznice... imaju 700 milijuna KM duga prema FBiH

16.11.2021.
u 15:28

Nešto više od 3 milijarde eura dug je poreznih obveznika u Federaciji BiH po osnovu poreza i doprinosa, a pritom je vidljivo kako su najveći dužnici, gledajući pojedinačne iznose, tvrtke koje imaju većinski udio državnog kapitala. Podaci Porezne uprave Federacije BiH, a koje je objavio Faktor, pokazuju kako je ukupni dug svih obveznika 3.094.786.729,01 KM, a pritom se dugovi prvih pet na tabeli penju na iznad 700 milijuna maraka, piše Večernji list BiH. 

Lista kompanija i dugovi

Uvidom u istu, vidljivo je kako su na prvih pet mjesta državne tvrtke sa sjedištem u Sarajevu, Zenici i Brezi te je uglavnom riječ o velikim sustavima. Na prvom mjestu po iznosu duga nalazi se Javno poduzeće Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, a čiji je saldo duga na dan 30. rujna ove godine iznosio 190.247.370,86 KM. Na drugom mjestu najvećih poreznih dužnika je Rudnik mrkog uglja Zenica, a čiji je saldo duga iznosio 158.577.940,01 KM. Iduće mjesto također drži jedan rudnik i to poduzeće Rudnici Kreka s iznosom duga od 125.000.747,02 KM, dok se odmah iza njega nalazi KJKP GRAS koji duguje 123.168.333,33 KM. Peto mjesto najvećih dužnika pak drži Rudnik mrkog uglja Breza sa 108.979.370,88 KM duga. S obzirom da je na popisu najvećih dužnika nekoliko rudnika, postavlja se pitanje na koji način riješiti problematiku izmirenja duga. Pritom su iz Porezne uprave za Faktor pojasnili da je, nakon što je Porezna uprava Federacije zbog konstantne akumulacije duga rudnika blokirala račune rudnika i donijela rješenja o ograničenom pravu raspolaganja novčanim sredstvima na transakcijskim računima, zaključkom Vlade Federacije BiH od 3. lipnja 2021. godine (nastavljeno na ranije zaključke Vlade Federacije BiH - koji se donose od 2016.), naloženo Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine da “odgodi sve aktivnosti naplate javnih prihoda” prema Rudniku uglja Kreka Tuzla, RMU Kakanj, RMU Zenica, RMU Breza i RMU Abid Lolić Travnik. Dodatno, ukazali su na odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 26. 7. 2021. godine i od 27. 10. 2021. Istima je preko pozajmica od osnivača Javnog poduzeća Elektroprivrede BiH za ovih pet rudnika odobren novac za uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose za mirovinsko-invalidsko osiguranje za radnike koji su stekli uvjete za umirovljenje i za radnike kojima je uplaćen novac po sudskim presudama.

Uvezivanje staža

Uvidom u odluku od 27. listopada vidljivo je kako Vlada Federacije BiH odobrila Rudniku uglja Kreka d.o.o. Tuzla, Rudniku mrkog uglja Kakanj d.o.o. Kakanj, Rudniku mrkog uglja Breza d.o.o. Breza, Rudniku mrkog uglja Zenica d.o.o. Zenica i Rudniku mrkog uglja Abid Lolić d.o.o. Travnik - Bila za uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose za mirovinsko-invalidsko osiguranje 73 radnika koji su stekli uvjete za umirovljenje iznos od 2.249.812,03 KM te za 47 radnika kojima su uplaćena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uvjete za umirovljenje iznos od 1.967.337,60 KM. Kao što je vidljivo, informacije o dužnicima pokazuju kako su oni najveći vezani uz industriju i energetiku •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije