Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Rudari nakon više od 24 sata napustili jamu

11. rujna 2019. u 18:13 0 komentara 55 prikaza

 

Nakon više od 24 sata rudari su uplakani izašli iz Stare jame u Zenici, prenosi Avaz.ba

Podsjetimo, ranije je dogovoreno da rudarima Rudnika mrkog ugla Zenica do kraja dana budu isplaćeni topli obroci, a 15. rujna će biti isplaćene i plaće.

- Vidjeli ste svi, snimili ste sve, koliko nas je izašlo iz jame. To je jedna smjena, to su ti ljudi koji rove i manje od jedne smjene. Ima ih ovdje u rudniku Zenica što ih treba čistiti kao i u Vladi gore. Mi se osjećamo ponosno što smo bili od jučer. Ja sam sinoć sišao. Bio sam jučer u Sarajevu, sinoć sam sišao u 23 sata da budem sa svojim komoratima dole i rekao sam neću izaći iz jame dok se ovo ne riješi - rekao je Elvedin Avdić, predsjednik podružnice Sindikata Stara jama. 


Porezna uprava FBiH je već dobila napismeno nalog od "Elektroprivrede BiH" da izvrši uplatu sredstava.

Na sastanku u Vladi Federacije BiH između ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i predsjednika Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinana Husića postignut je dogovor. Odnosno, zadužen je direktora EPBiH Bajazit Jašarević da uplati rudniku Zenica sedam i po milijuna KM, a Brezi milijun manje.

EPBiH je dan rok od 60 dana da naprave pregled stanja u rudniku Zenica.


Nakon obraćanja Husića, rudari su skinuli natpis "radnički neposluh" s kapije Stare jame. 


Porezna uprava FBiH je već dobila napismeno nalog od "Elektroprivrede BiH" da izvrši uplatu sredstava. Direktor EPBiH Bajazit Jašarević zadužen je da uplati rudniku Zenica sedam i po milijuna KM, a Brezi milijun manje.

EPBiH je dat rok od 60 dana da naprave pregled stanja u rudniku Zenica.

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.