novi način kontrole

'Ručna' dijeta: Najbrže mršavljenje bez brojanja kalorija

dijeta - ruka
Zadovoljna/Guliver/Thinkstock
17.05.2016.
u 16:47

Želite smršavjeti, ali ne znate kako kontrolirati porcije hrane? U tome će vam pomoći jednostavna i popularna 'ručna' dijeta

Kontrola porcija i unosa kalorija dva su važna elementa većine dijeta. Uz takozvanu 'ručnu' dijetu više ne morate razmišljati o kalorijama i porcije ćete bez problema držati pod kontrolom. Ova dijeta bazira se na ideji kontrole porcija hrane uz pomoć vlastite ruke. Točnije, na temelju veličine određenih dijelova šake. Tako je preporučena dnevna količina mesa ne bi trebala biti veća od veličine raširenog dlana, donosi zadovolja.hr. 

Istraživanje Američkog društva za maligne bolesti pokazalo je da nismo vješti u upravljanju količinom hrane koju unosimo u organizam. Na primjer, prosječne porcije tjestenine pet puta su veće od preporučene količine.
Odsjek za prehranu i prehrambene studije sveučilišta New York krivi mentalitet 'praznog tanjura' za krivi odnos prema hrani. Ljude se odmalena uči da 'moraju počistiti sve s tanjura', a takvo ponašanje onda prelazi u naviku i u kombinaciji s prevelikim porcijama dovodi do viška kilograma.

Male promjene u prehrani mogu donijeti velike rezultate, samo morate naučiti kako na dnevnoj bazi kontrolirati količinu hrane. Komadić maslaca veličine vrha prsta ima maksimalno 40 kalorija i sasvim je dovoljan za jutarnji doručak, a ako na kruh namažete jednu obilnu čajnu žlicu maslaca bespotrebno ćete unijeti minimalno 110 kalorija. Čajna žlica ulja ima 45 kalorija, a jušna 135 kalorija. Zbog jedne žlice ulja viška na dnevnoj bazi u godinu dana možete se udebljati 6 kilograma.

U nastavku saznajte koliku količinu osnovnih namirnica i popularnih namirnica smijete pojesti u jednom danu. Na isti način kontrolirajte druge namirnice iz iste grupe i zapamtite da kod konzumacije svježeg voća i povrća nema ograničenja.

Meso – rašireni dlan

Riba – rašireni dlan

Ugljikohidrati (tjestenina, krumpir, riža, kruh etc.) – stisnuta šaka

Maslac – vrh prsta

Sir – ispružen kažiprst i srednji prst

Majoneza, kečap i drugi industrijski umaci – vrh dva prsta

Čokolada – tri ispružena prsta

Sladoled - stisnuta šaka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?