do kraja godine

RS priprema svoj zakon o namjenskoj industriji

namjenska industrija
Agencije
02.08.2023.
u 07:14

RS bi do kraja godine trebao dobiti prvi zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme. Prva verzija tog akta je već pripremljena i Vlada je utvrdila nacrt. Cilj je da se proizvodnja u oblasti namjenske industrije uredi kao djelatnost od strateškog interesa. Proizvodnju naoružanja i vojne opreme, navodi se u nacrtu zakona, moći će obavljati dioničarska društva ili društva s ograničenom odgovornošću koja posjeduju dozvolu za proizvodnju koju izdaje Vlada RS-a i koja su upisana u registar proizvođača naoružanja i vojne opreme. Ovim aktom definiraju se i slučajevi kada Vlada može ukinuti izdane suglasnosti, ali i kazne koje dosežu i 75.000 KM ako poduzeće dostavi lažne dokaze ili započne poslovanje bez dozvola.

- Prvi put radimo taj zakon da bismo tu oblast uredili na razini RS-a, a ne da bude u nadležnosti BiH. Oblast namjenske industrije nije propisana Daytonskim mirovnim sporazumom i RS koristi priliku da tu oblast uredi, odnosno da definira propise vezane uz proizvodnju naoružanja i vojne opreme - kaže ministar gospodarstva i poduzetništva RS-a Vojin Mitrović.

Najava donošenja zakona kojim se regulira namjenska industrija na razini RS-a različito se tumači. U FBiH se ocjenjuje kao antiustavna aktivnost i uzurpacija nadležnosti države. U RS-u ne misle tako.

- To jednostavno ne može. Da bi se nešto izvozilo od vojne opreme, mora ići preko Ministarstva obrane BiH, preko institucija BiH i bilo bi nemoguće da iziđe takva vojna oprema. Naravno, ne bi to dopustili ni saveznici BiH, mislim primarno na NATO savez - smatra profesor na Fakultetu za kriminalistiku UNSA-e Nedžad Korajlić. - Danas najbolje funkcioniraju namjenske industrije, ne samo na ovom prostoru nego diljem svijeta i zašto RS ne bi uhvatio dio kolača ili dobiti i u toj sferi? Mi smatramo da imamo na to pravo. Imamo gospodarske subjekte zainteresirane razvijati namjensku industriju i moramo im zakonima omogućiti da to rade u skladu s Ustavom i u skladu sa zakonima BiH - mišljenja je predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković.

Najveći proizvođač u oblasti namjenske industrije u RS-u je Tehnički remont Bratunac, a direktor te kompanije Slavenko Ristić kaže da sve tvrtke u BiH koje se bave ovom djelatnošću posluju po zakonima naslijeđenima iz bivše SFRJ. Radi se, ističe, o zastarjelim propisima koji se moraju urediti kako bi namjenska industrija postizala još bolje poslovne rezultate. Ristić dodaje i da namjenska industrija u RS-u kaska za Federacijom.

- Moramo priznati da namjenska industrija u Federaciji mnogo bolje radi. Da su sačuvali svoje tvornice. Mi u RS-u sačuvali smo i unaprijedili dvije kompanije, konkretno to su TRB i Orao, koje bilježe značajne rezultate i značajne izvoze. Mi smo orijentirani prema tržištu u inozemstvu. Čak 99% naših poslova vezano je uz inozemstvo. Ove godine potpisali smo sigurno oko 100 milijuna KM ugovora i poslova koji su namijenjeni stranom tržištu - kaže Ristić.

Bh. kompanije iz oblasti namjenske industrije, od kojih većina ima sjedište u FBiH, iz godine u godinu bilježe dobre poslovne rezultate. Uglavnom se izvozi na strano tržište. Samo u prvom tromjesečju ove godine izvoz oružja, streljiva i dijelova iznosio je 51,5 milijuna, što je za 20%, odnosno za 10,5 mil. KM, više nego u istom razdoblju lani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije