Odluka Žalbenog vijeća

RS mora uknjižiti vojnu imovinu na državu BiH

vojarna
24.08.2016.
u 19:46

Žalbeno vijeće Suda BiH donijelo je drugostupanjsku presudu po kojoj RS mora nekretnine koje čine objekti ministarstva obrane u Han Pijesku uknjižiti kao svojinu države BiH

Odlukom Žalbenog vijeća Suda BiH vojna imovina i na teritorijiu RS mora biti uknjižena kao vlasništvo Bosne i Hercegovine. Odluka će sigurno izazvati burne političke reakcije iz ovog entiteta.

Kako javlja Žurnal, nakon više od godine dana, Žalbeno vijeće Suda BiH donijelo je drugostupanjsku presudu po kojoj RS mora nekretnine koje čine objekti ministarstva obrane u Han Pijesku uknjižiti kao svojinu države BiH, doznje ovaj web magazin od dobro obavještenih izvora iz pravosuđa.

Prema istim izvorima, presuda će do kraja tjedna biti dostavljena stranama u postupku, Pravobraniteljstvu BiH te Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove RS. 

Žalbeno vijeće je tako potvrdilo prvostupanjsku presudu suda BiH kojom je naloženo Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove RS da uknjiži pravo svojine nad vojarnom u Han Pijesku na državu BiH. Ova vojarna, odnosno cijeli njezin kompleks je inače jedan od najvećih vojnih objekata u BiH.

Republička uprava je nakon prvostupanjske presude podnijela žalbu albenom vijeću, koje je konačno, nakon više od godinu dana donijelo konačnu odluku. Republika Srpska je do sada odbijala vojnu imovinu preknjižiti na državu BiH, no nakon ove presude, prema sada ustanovljenoj sudskoj praksi, ista odluka mora slijediti i za ostale objekte u ovom entitetu.

U Federaciji je do sada na državu BiH bez problema preknjiženo više od 20 objekata.

Knjiženjem vojne imovine na državu BiH bit će otklonjena i posljednja formalna prepreka za pristup Bosne i Hercegovine NATO-u, odnosno bit će realiziran Akcijski plan za članstvo ovom vojnom savezu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?