Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Rodna kuća Ive Andrića za dva mjeseca u novom ruhu otvara vrata za turiste

28. veljače 2021. u 20:09 0 komentara 237 prikaza

Rodna kuća Ive Andrića u Travniku prošla je kroz glavnu fazu restauracije, a u tijeku su finalni radovi uređenja pratećeg objekta nakon čega će, kako je predviđeno, početkom travnja, vrata za turiste ponovno biti otvorena.

S obzirom kako je zub vremena na rodnoj kući nobelovca Ive Andrića u Travniku nanio određene štete, travnička gospodarstvenica i direktorica Tvornice mašina GS-TMT Novi Travnik Snježana Kopruner, odlučila je donirati vlastita sredstva, kako bi se kuća našeg nobelovca obnovila i bila u upotrebi za turiste, ali i za stalnu muzejsku postavku.

U razgovoru za Klix.ba ravnateljica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić je kazala kako su radovi na rekonstrukciji objekta još uvijek u tijeku te kako se radilo o velikom projektu.

"Krenuli smo i s uređenjem novog projektiranog pratećeg objekta i svih graditeljskih intervencija unutar kompleksa rodne kuće. Počeli smo dobivati konture i tog pratećeg objekta koji će biti u dvorištu rodne kuće. Sada se izvode radovi na instalacijama za centralno grijanje, a najvažnije je iza nas, a to je da su izmijenjene trule grede i stubovi te da je ojačana konstrukcija objekta", kazala je Maslić.

Dodala je kako je kuća jedno vrijeme bila i pod folijom iz razloga što je urađena fumigacija objekta, odnosno, tretiranje objekta otrovnim gasovima kako bi se ubili insekti koji su napadali drvne elemente objekta, a kako bi iskoristili fumigaciju, određene predmete i iz Zavičajnog muzeja prenijeli su u rodnu kuću Ive Andrića te su jednim projektom sačuvali stvari iz dva značajna muzejska objekta.

"Planovi su da krajem travnja ili početkom svibnja ponovno otvorimo objekat. U pomoćnom objektu će biti ugostiteljski objekat s višestrukom namjenom te knjižara i suvenirnica. Sredstva smo osigurali zahvaljujući gospođi Snježani Kopruner, a fumigaciju je platilo naše županijsko ministarstvo. Ovo nije prvi put da se radi rekonstrukcija objekta, a mi već pet godina ulažemo sredstva u gornje dijelove kuće", kazala je Maslić.

Zamišljeno je da ova ustanova bude oaza u koju će dolazii ljubitelji dobre knjige, gdje će posjetitelj u ugodnoj atmosferi kafeterije moći na miru pročitati nekoliko stranica knjige koju je kupio ili samo uzeo da pregleda u knjižari i autentičnoj travničkoj suvenirnici imena "Dram radosti", dobivenog po onoj Andrićevoj rečenici iz pripovijetke "Čaša" koja glasi: "U Bosni se dram radosti dušom plaća!".

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.