Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Roditelji u BiH natječu se u davanju jedinstvenih imena

Umjesto po bakama i djedama, imena se daju po povijesnim osobama, pjesnicima, glumcima, a u potrazi za imenom svojoj djeci, kopa se i po arhivima i starim knjigama samo da bi se djeca razlikovala od vršnjaka.
19. rujna 2019. u 08:22 0 komentara 396 prikaza

Roditelji u BiH u posljednje vrijeme djeci daju neobična ime, i kao da se natječu u tome čije dijete će imati jedinstvenije ime.

"Mislim da su to, kao i moda, kružne stvarni. Nakon komunizma malo se svijet vratio crkvi i tradiciji, pa su moderna biblijska i nekadašnja stara imena", kaže etnolog Nebojša Dragojlović, pišu Nezavisne novine. 

Umjesto po bakama i djedama, imena se daju po povijesnim osobama, pjesnicima, glumcima, a u potrazi za imenom svojoj djeci, kaže Olivera Nedić, predsjednica Udruženja obitelji s četvoro i više djece "Budućnost 4+", kopa se po arhivima i starim knjigama samo da bi se djeca razlikovala od vršnjaka.

"Imena koja su bila popularnaprije desetak godina su postala prilično česta, pa imate situaciju da u odjelu po petero djece nosi isto ime. Onda su roditelji vjerojatno tražili manje 'potrošena' imena. Traže ime koje će obilježiti dijete u generaciji, da se razlikuje", smatra Nedić.

Dodaje kako treba ipak možda malo razmisliti i o simbolici imena. 

"Evo, naša Sofija je mudrost, Glorija je slava, Viktor je pobjednik, Petar je stijena, Jovan je božji dar, takav je prijevod imena. Nama je to bilo zanimljivo, ta simbolika koju njihova imena nose, i baš smo pokrili sva područja", kazala je Nedić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.